Πολιτική|23.10.2020 13:59

Βαρβιτσιώτης: Στο τραπέζι το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Newsroom

Ως «ένα ακόμα διπλωματικό όπλο κατά της Τουρκίας» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, την οποία έθεσε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο όπλων μετά τις νέες προκλήσεις τις Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την ανακοίνωση της εξόδου του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis μια ανάσα από το Καστελόριζο.

Με την προοπτική του εμπάργκο η ελληνική πλευρά «κινητοποιεί όλο και περισσότερες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη που υποστηρίζουν τη σθεναρή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη γείτονα», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» και πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται μέσα σε ένα βράδυ. Οι αποφάσεις πρέπει να ωριμάσουν και να καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα. Υπό αυτήν την προοπτική, αυξάνουμε το βαθμό πίεσης για την υιοθέτηση πιο σκληρών μέτρων απέναντι στην Τουρκία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την πρόταση αυτή «άκαιρη» και «εκτός πραγματικότητας», τη στιγμή που την επικαιρότητα μονοπωλούν θέματα όπως η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και οι τουρκικές απειλές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απολογηθεί και στο αριστερό του ακροατήριο, στην κ. Κωνσταντοπούλου, στον κ. Λαφαζάνη, που όλη την περίοδο που κυβερνούσε βρίσκονταν έξω από κάθε συμβολαιογραφείο διαδηλώνοντας και σταματώντας πλειστηριασμούς. Περίπου 30.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Oruc ReisΤουρκίαΚαστελόριζοκρίση στη Μεσόγειοεμπάργκο όπλωνΜιλτιάδης ΒαρβιτσιώτηςΑνατολική Μεσόγειος