Πολιτική|24.10.2020 00:10

Τόμας Μίλερ για ελληνοτουρκικά: Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος

Newsroom

Ο Τόμας Μίλερ ρωτήθηκε από τη διπλωματική συντάκτρια του Open tv, Αλεξία Τασούλη, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εάν συμμερίζεται τις απόψεις της Ελλάδας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Ελλάδας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας», απάντησε και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε διάλογο με την Τουρκία για τις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα για την υφαλοκρηπίδα, και για τα ερευνητικά δικαιώματα και πιστεύω ότι έτσι πρέπει να πάει».

Οι ΗΠΑ είναι υπέρ του διαλόγου αλλά πρέπει η Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες όταν η Τουρκία αμφισβητεί και την κυριαρχία των νησιών, ρωτήθηκε ο κ. Μίλερ.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την Τουρκία να εκφράζει τις απόψεις της. Αυτές είναι οι απόψεις πριν ξεκινήσει ένας διάλογος. Ο σκοπός τους διαλόγου είναι να συγκλίνει τις απόψεις και να λύσει τις διαφορές ειρηνικά».

Ο κ. Μίλερ παρακολούθησε την κρίση στα Ίμια το 1996. Κατά πόσο ανησυχεί ότι η σημερινή κρίση μπορεί να οδηγήσει σε κάτι παρόμοιο;

«Τα Ίμια ήταν μια σοβαρή κρίση. Ήμουν επιτετραμμένος στην αμερικανική πρεσβεία. Όταν έχει πολύ γρήγορα αεροπλάνα να πετούν και τα πλοία πολύ κοντά το ένα στο άλλο, μπορεί να συμβούν πράγματα. Υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει ο έλεγχος.

Αμερικανός πρέσβηςελληνοτουρκική κρίσηΑνατολική Μεσόγειος