Πολιτική|24.10.2020 00:07

Δεν κάνει πίσω η Τουρκία: Τρεις νέες NAVTEX για 27 και 28 Οκτωβρίου

Newsroom

Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Τουρκία, καθώς λίγες ώρες αφότου ο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν, την αναστολή προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο ανήμερα των εθνικών τους εορτών, η Άγκυρα εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX για 27 και 28 Οκτωβρίου.

Αυτές είναι οι τρεις νέες Νavtex:

http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/all-stations/23-all-stations/antalya-navtex-station/7418-turnhos-n-w-1326-20

http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/all-stations/23-all-stations/antalya-navtex-station/7416-turnhos-n-w-1325-20

http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/all-stations/23-all-stations/antalya-navtex-station/7414-turnhos-n-w-1324-20

Νωρίτερα, μετά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επεσήμανε ότι «οι δύο χώρες συμφώνησαν να ακυρώσουν τις ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα γύρω από τις εθνικές γιορτές. Καλωσορίζω αυτήν την απόφαση, πολύ ευπρόσδεκτο βήμα και για μία ακόμη φορά θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα και την Τουρκία, δυο σημαντικούς συμμάχους για την ευελιξία τους και την δημιουργική προσέγγισή τους» τόνιζε και είχε καταλήξει λέγοντας: «Επίσης, θα ήθελα να πω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα λόγια και τις πράξεις  ώστε να μειώσουμε περαιτέρω την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο»

Πώς είχε αντιδράσει ο Ακάρ

Σχετικά με τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για αναστολή των ασκήσεων στο Αιγαίο στις εθνικές εορτές των δύο χωρών, ο Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνόδου, σημείωσε:

«Αποδεχτήκαμε αυτές τις συναντήσεις χωρίς προϋποθέσεις, οπότε περιμένουμε κι από τους γείτονές μας να παρευρεθούν στη συνάντηση χωρίς καμία προϋπόθεση. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις απόψεις μας για αυτό το ζήτημα σε κάθε πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά, βρήκαμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συνόδου να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για την αναβολή και πάλι της 8ης συνάντησης σήμερα. Έχουμε δηλώσει ότι επιθυμούμε αυτές τις συναντήσεις και τη συμμετοχή μας σε αυτές, ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου, των διαπραγματεύσεων και ότι υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά από την άλλη πλευρά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε παράλληλα αποφασισμένοι και απόλυτα προσηλωμένοι στην προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας. Αυτό το έχουν δηλώσει τόσο οι υπουργοί μας, και κυρίως ο πρόεδρος μας, όσο και οι αξιωματούχοι των διαφόρων θεσμών και οργανισμών μας και θα συνεχίζουν να το κάνουν».

Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την καταπάτηση των δικαιωμάτων της και του δικαίου της και δεν θα κάνει τα στραβά μάτια σε τετελεσμένα, ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε:

«Ήμασταν πάντα υπέρ του δικαίου, του διαλόγου και της πολιτικής λύσης για την επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονές μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στις δηλώσεις του έκανε λόγο για στήριξη του διαλόγου. Οι γείτονές μας, οι Έλληνες δημοσιοποίησαν μία NAVTEX για τις 29 Οκτωβρίου κι εμείς ανακοινώσαμε άλλη NAVTEX για τις 28 Οκτωβρίου. Εξετάσαμε τις σημερινές εξελίξεις και κάναμε μια πρόταση σύμφωνα με τις γενικές αρχές που διέπουν τη σύνοδο. Ως ένδειξη καλής θέλησης, μπορούμε να ακυρώσουμε αυτή τη NAVTEX, προκειμένου να συμβάλουμε στην ενίσχυση του διαλόγου, αν το κάνετε κι εσείς. Ο Γενικός Γραμματέας υποστήριξε την πρότασή μας. Αργότερα, ο Έλληνας ομόλογός μας εξέφρασε την υποστήριξή του και τη θετική του προσέγγιση. Ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και οι συνεργάτες μας στη στρατιωτική αντιπροσωπεία μας βρίσκονται σε διαβουλεύσεις και περιμένουμε από εκείνους να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τις επόμενες ημέρες. Το θέμα το παρακολουθούμε».

Τουρκίακρίση στη ΜεσόγειοNAVTEXΑνατολική Μεσόγειος