Πολιτική|26.10.2020 18:49

Ανάλυση Δεσποτόπουλου στο ethnos.gr: «Τακτικός» ελιγμός η ακύρωση των NAVTEX στις 28 Οκτωβρίου

Γιάννης Πολίτης

Την ακύρωση των NAVTEX για τις στρατιωτικές ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου σχολιάζει στο ethnos.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, κάνοντας λόγο για έναν «τακτικό ελιγμό από την πλευρά της Άγκυρας», και προσθέτει ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί «πριν την Σύνοδο Κορυφής με τις κυρώσεις της Ε.Ε».

Παράλληλα, ο κ. Δεσποτόπουλος θεωρεί βέβαιο ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει έρευνες νότια της Κρήτης καθώς «βλέπει ότι διπλωματικά προχωρά από τη μία ήττα στην άλλη. Άρα, λοιπόν όσο έχει τον φίλο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο στις ΗΠΑ και όσο οι ΗΠΑ είναι απορροφημένες με την εκλογική διαδικασία εκτιμούμε ότι θα τραβήξει το σκοινί όσο μπορεί περισσότερο».

Μάλιστα, απαντά και για το ενδεχόμενο τουρκικής πρόκλησης ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου εκτιμώντας πως η τουρκική πλευρά θα προκαλέσει τη χώρα μας και συμπληρώνει πως «το πιο πιθανό είναι να προχωρήσουν στις γνωστές αερομαχίες στο Αιγαίο για να δείξουν την παρέμβασή τους εκείνη τη μέρα».

Ακόμη, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα σημειώνει πως «ήταν σημαντική γιατί αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», ενώ αναφέρει πως «είναι εμφανές ότι η Ρωσία προσπαθεί να σπάσει τον "πάγο" με την Ελλάδα. Και αυτό διότι είχαμε μπει σε μία δύσκολη περίοδο μετά την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος».

«Τακτικός ελιγμός» η ακύρωση των NAVTEX για τις 28 Οκτωβρίου

«Έχουμε έναν τακτικό ελιγμό από την Τουρκία και θυμίζει την κίνηση που είχε κάνει η Άγκυρα πριν την Σύνοδο Κορυφής με τις κυρώσεις της Ε.Ε τον Οκτώβριο. Μπορούμε να πούμε ότι η γειτονική χώρα κάνει μισό βήμα πίσω. Είναι ένα θετικό μέτρο αλλά η γενικότερη κατάσταση δεν αλλάζει πολλά. Η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της λογική και δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Είναι μία κίνηση συμβολισμού, την αναγνωρίζουμε ως τέτοια αλλά όχι σαν μια σημαντική κίνηση ουσίας. 

Σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες νοτίως της Κρήτης

Σχετικά με το ενδεχόμενο άμεσης επιδίωξης ερευνών στα νότια της Κρήτης εξήγησε πως «η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει φύγει από την πολιτική του εφησυχασμού και του κατευνασμού και έχει πάει στην πολιτική της αποτροπής. Αυτό φάνηκε από τον τρόπο που χειρίστηκε η χώρα μας τα γεγονότα στον Έβρο πριν λίγους μήνες, από το γεγονός ότι προχώρησε την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία παραγνωρίζοντας τις τουρκικές πιέσεις. Παράλληλα η Ελλάδα προχωράει τις επαφές της με την Αλβανία. Η Αθήνα φαίνεται ότι καταφέρνει και τραβάει τα Τίρανα από το τουρκικό άρμα και τα φέρνει πιο κοντά στο ελληνικό, στη Δύση και την Ευρώπη με την προσπάθεια να οριοθετήσουμε ΑΟΖ μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Τουρκία λοιπόν βλέπει ότι διπλωματικά προχωράει από τη μία ήττα στην άλλη. Άρα λοιπόν όσο έχει τον φίλο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο στις ΗΠΑ και όσο οι ΗΠΑ είναι απορροφημένες με την εκλογική διαδικασία εκτιμούμε ότι θα τραβήξει το σκοινί όσο μπορεί περισσότερο. Θεωρώ σχεδόν βέβαιο - όπως επίσημα είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος - ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε έρευνες και δυτικότερα του 28ου Μεσημβρινού (νοτίως της Κρήτης). Εκεί η κατάσταση είναι διαφορετική απ' ότι σήμερα γιατί εκεί πια δεν θα βρίσκεται σε ύδατα όπου έχουμε κάποια διαφορά, αλλά θα βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως έχει οριοθετηθεί αδιαμφισβήτητα με το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο. Εάν δούμε τις NAVTEX που έχει εκδόσει η Τουρκία προχωράει ολοένα και δυτικότερα. Ξεκίνησε από το Καστελόριζο (πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές) και προχωράει προς τη Ρόδο. Θα συνεχίσει σε αυτή τη λογική. Δηλαδή να προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη χώρα μας και συγκεκριμένα την Κρήτη και να περάσει τον 28ο Μεσημβρινό ευελπιστώντας ότι θα κάνει η ελληνική πλευρά βήματα πίσω».

Στις 28 Οκτωβρίου θα προκαλέσουν παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο

Παράλληλα κληθείς να απαντήσει για το εάν υπάρξει νέα τουρκική πρόκληση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ο διεθνολόγος υπογράμμισε πως «οι Τούρκοι μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους προκλήσεις. Είτε "παρενοχλούν" κυβερνητικά αεροσκάφη (τελευταίο παράδειγμα η δυσκολία με την πτήση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια). Δεν φαίνεται πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε έκδοση νέας NAVTEX. Όμως το πιο πιθανό είναι να προχωρήσουν στις γνωστές αερομαχίες στο Αιγαίο για να δείξουν την παρέμβασή τους εκείνη τη μέρα. Γι' αυτό και είπα ότι με την ακύρωση της NAVTEX έχουμε μισό βήμα πίσω. Όμως θα τολμήσω να εκτιμήσω ότι οι Τούρκοι εκείνη τη μέρα θα προκαλέσουν τη χώρα μας».

Ο Λαβρόφ αναγνώρισε το ελληνικό δικαίωμα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Τέλος σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, ανέφερε πως «η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα ήταν σημαντική γιατί αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Επίσης πήρε ξεκάθαρη θέση υπερ της Αθήνας δείχνοντας ότι έχει ναι μεν διάλογο με την Τουρκία αλλά δεν έχει μία στρατηγικού τύπου σχέση. Είναι εμφανές ότι η Ρωσία προσπαθεί να σπάσει τον "πάγο" με την Ελλάδα. Και αυτό διότι είχαμε μπει σε μία δύσκολη περίοδο μετά την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος. Επίσης είναι εμφανές ότι η Μόσχα έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από διάφορες κινήσεις της Άγκυρας. Η Ελλάδα, λοιπόν, μέσα σε ένα πλαίσιο που προσπαθεί να αναβαθμίσει τις σχέσεις με τα άλλα κράτη, για να αναχαιτήσει την τουρκική προκλητικότητα, η αναβάθμιση των σχέσεων της με τη Μόσχα μπορεί να αποδεχθεί ένας σημαντικός παράγοντας».

Ακούστε το ηχητικό με την τοποθέτηση του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου

Σεργκέι ΛαβρόφΝίκος ΔένδιαςΑλέξανδρος ΔεσποτόπουλοςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκικές προκλήσειςκρίση στη Μεσόγειο