Πολιτική|26.10.2020 21:54

Λαβρόφ σε Τσίπρα: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας τα 12 ναυτικά μίλια

Βούλα Κεχαγιά

Έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσαν οι Αλέξης Τσίπρας και Σεργκέι Λαβρόφ κατά την σημερινή τους συνάντηση στο ιστορικό κτίριο της Ρώσικης Πρεσβείας επί της Ηρώδου του Αττικού.

Κατά τις πληροφορίες η συνάντηση διάρκειας 35 λεπτών ήταν ιδιαίτερα θερμή με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας να αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ειδικά στο πλάισιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας (2016) και της συγκρότησης της μεικτής οικονομικής επιτροπής.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρώσος αξιωματούχος συντάχθηκε με την λογική ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τονίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας για την προώθηση των διερευνητικών και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις σταθερές της θέσεις στο Κυπριακό. Στην συνάντηση εξετάστηκαν και οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών κατά την επόμενη περίοδο.

Σεργκέι ΛαβρόφΑνατολική Μεσόγειος