Πολιτική|30.10.2020 00:12

Σαρλ Μισέλ: Απαράδεκτες οι προκλήσεις και η ρητορική της Τουρκίας

Μαρία Ψαρά

Με μία ακόμη αυστηρή προειδοποίηση κατά της Τουρκίας ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η τηλεδιάσκεψη των ηγετών. Βασικό θέμα ήταν ο πανευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο, ο Πρόεδρος Μισέλ αναφέρθηκε και στο θέμα της Τουρκίας:

«θα ήθελα να αναφέρω την Τουρκία, διότι κάναμε μια αναφορά σήμερα για το θέμα. Όπως γνωρίζετε, είχαμε τον Οκτώβριο μια στρατηγική συζήτηση στην Ανατολική Μεσόγειο και την σχέση με την Τουρκία. Εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας είμαστε σεβαστοί και συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε δύο μονοπάτια ένα θετικό και λιγότερο θετικό», είπε.

«Προσφέραμε έναν σαφή τρόπο να εργαστούμε για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει επιλέξει αυτόν τον δρόμο. Καταδικάζουμε την πρόσφατη μονομερή δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική της που είναι εντελώς απαράδεκτες», ξεκαθάρισε.  «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα τον Δεκέμβριο», κατέληξε ο Πρόεδρος Μισέλ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και η Πρόεδρος της Κομισιόν  εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη των 27 προς τη Γαλλία και την ενότητα όλων ενάντια στο φανατισμό και τη βία.

Τι αποφάσισαν οι ηγέτες για την πανδημία   

Στο θέμα του κορονοϊού, χθες οι ηγέτες έκαναν τα πρώτα βήματα για την κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας. Η στρατηγική εμβολίων και εξετάσεων, αλλά και τα μέσα εντοπισμού κρουσμάτων ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν. Ωστόσο, οι αποφάσεις δεν ήταν τόσο ριζοσπαστικές όσο θα ήθελαν κάποιοι.

Σύμφωνα με το POLITICO, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να ζήτησε lockdown στις χώρες της ΕΕ, με στόχο να «σωθεί» η σεζόν των Χριστουγέννων, αναγνωρίζοντας ωστόσο την κόπωση των πολιτών. Αυτή η πρόταση δεν προχώρησε.

Ωστόσο, οι ηγέτες αποφάσισαν ότι όλα τα Κράτη Μέλη θα λάβουν τα εμβόλια ταυτόχρονα και με βάση την αναλογία του πληθυσμού τους. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να στείλουν τα εθνικά τους εμβολιαστικά σχέδια στην Κομισιόν για έλεγχο.  

Οι 27 συμφώνησαν επίσης σε αναλογική κατανομή των εμβολίων μεταξύ των Κρατών Μελών, αλλά και στα συγκεκριμένα κριτήρια της εμβολιαστικής προτεραιότητας, τις διοικητικές λεπτομέρειες της μεταφοράς, της διανομής και της συντήρησης των δόσεων των εμβολίων που θα παραληφθούν, και την πολιτική επικοινωνίας προς τον πληθυσμό για την ανάγκη εμβολιασμού.  

«Αναμένουμε ένα ή περισσότερα εμβόλια», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανέφερε ότι οι 27 συνέκλιναν και στη δημιουργία κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών στην ΕΕ και διαλειτουργικότητας των εφαρμογών εντοπισμού επαφών κρουσμάτων. Ο Πρόεδρος ανέφερε και την απόφαση για την αύξηση των εξετάσεων για τον κορονοΪό.  

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 220 εκ.ευρώ για τη μεταφορά ασθενών μεταξύ κρατών και ζήτησε από τα κράτη-μέλη την άμεση και έγκαιρη μετάδοση των δεδομένων τους προς τον ECDC για να γίνεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η κατανομή των ασθενών διασυνοριακά.

Σε πέντε σημεία εστίασε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν: στη συμφωνία για επιτάχυνση και ακρίβεια της διαδικασίας των εμβολίων, στην ανταλλαγή στοιχείων και δεδομένων και την ιχνηλάτηση των επαφών, στη δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας των ειδικών από όλες της χώρες και την ΕΕ, στην ευρωπαϊκή φόρμα για τα ταξίδια των Ευρωπαίων που θα είναι έτοιμη ως το τέλος του χρόνου.  

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΣύνοδος Κορυφής