Τουρκία: Ξεκινά η άσκηση «Μπλε Φάλαινα - 2020» στην Ανατολική Μεσόγειο
Μαρία ΖαχαράκηΝέα αερο-ναυτική άσκηση, με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα-2020», ξεκινά σήμερα η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχουν κι άλλες χώρες και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβρυχιακή πολεμική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, πλοία και ελικόπτερα του λιμενικού και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Στην άσκηση, από άλλες χώρες συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Ιταλία, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ - με αμερικανικά μόνο σκάφη και αεροπλάνα του λιμενικού. Στο πλαίσιο της άσκησης, θα γίνουν εκπαιδεύσεις σε υποβρύχιες αμυντικές ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, με στόχο να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες των συμμετεχόντων μονάδων και διοικητών στον υποβρύχιο αμυντικό πόλεμο. Αποσκοπεί, επίσης, στην αύξηση του επιπέδου προετοιμασίας για διεξαγωγή πραγματικών επιχειρήσεων και αποστολών, καθώς και στην αύξηση της ικανότητας εκτέλεσης κοινών επιχειρήσεων με το ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία αναμένεται, επίσης, να συμμετάσχει και στην ναυτική άσκηση «Poseidon - 2020» για εξουδετέρωση ναρκών, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Τα διλήμματα της κάλπης, το αφήγημα σταθερότητας και τα πυρά στην αντιπολίτευση
- Στο μικροσκόπιο τα αίτια της συντριβής του Phantom - Πώς έγινε η τραγωδία στην Τανάγρα
- Ο Ιβάν Σαββίδης δεν φεύγει, δεν κάνει πίσω, προχωρά μόνο μπροστά
- «Είμαι εκνευρισμένη»: Η σύζυγος του Ελ Τσάπο τα βάζει με το TikTok μετά την αναστολή του λογαριασμού της