Πολιτική|02.11.2020 16:36

Επιστολή Πομπέο σε Δένδια: Στηρίζει Ελλάδα - Αποδοκιμάζει τις έρευνες του Oruc Reis

Newsroom

Μόλις μερικές ημέρες μετά την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην οποία αναφέρονταν αναλυτικά οι παράνομες ενέργειες και οι προκλήσεις της Τουρκίας, ο Μάικ Πομπέο απάντησε υπογραμμίζοντας ότι  «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του, αναφέρεται στο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία. Ο κ. Πομπέο προσθέτει ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι η αύξηση της έντασης στην περιοχή και επισημαίνει ότι οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού και εξαναγκασμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες, δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επαινεί την Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαινεί τη θέση της Ελλάδας, η οποία, όπως σημειώνει, επιθυμεί την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσθέτοντας ότι παράλληλα συνεχίζει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου.

Ο Μάικ Πομπέο καταλήγει ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Ελλάδα, επιθυμούν τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αναπτυχθεί η συνεργασία με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο.

Η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση του δικαίου των Ελληνικών θέσεων. Όπως σημείωναν κύκλοι του ΥΠΕΞ, η επιστολή έχει ειδικό βάρος, όχι μόνο λαμβανομένου υπόψη του αποστολέα της επιστολής, αλλά και του γεγονότος ότι ο Μάικ Πομπέο απάντησε στην επιστολή του Νίκου Δένδια μόλις εντός ολίγων ημερών.

Oruc ReisΝίκος Δένδιαςυπουργείο ΕξωτερικώνΤουρκίαΜάικ Πομπέο