Πολιτική|03.11.2020 17:29

Τουρκία: «Ο σεισμός στη Σάμο απέδειξε ότι τα νησιά ανήκουν στην… τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο σεισμός ανοιχτά της Σάμου και της Σμύρνης έδωσε την ευκαιρία στον Τζιχάντ Γιαϊτζί, τον «αρχιτέκτονα» του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, να αναπτύξει μία νέα… δοξασία για το μέχρι πού επεκτείνεται πλέον η τουρκική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.

«Η γεωφυσική πραγματικότητα συναντήθηκε για άλλη μια φορά με το δίκαιο της θάλασσας», δήλωσε ο Γιαϊτζί, επιχειρηματολογώντας πως «αυτός ο οδυνηρός σεισμός στη ‘Θάλασσα των Νήσων’ [σ.σ. εννοεί το Αιγαίο] επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι τα ελληνικά νησιά πλησίον των τουρκικών ακτών, όπως η Σάμος, βρίσκονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ενώ η ελληνική ηπειρωτική χώρα δεν επηρεάστηκε από αυτόν τον σεισμό, επηρεάστηκε παρόλα αυτά ολόκληρη η Δυτική Ανατολία, πλήττοντας σοβαρά ακόμα και τη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας».

Υπογράμμισε ότι η υφαλοκρηπίδα ορίζεται ως η φυσική προέκταση ενός «παράκτιου κράτους υποθαλασσίως της χερσαίας χώρας», άρα –κατά Γιαϊτζί… δοξασία- «τα ελληνικά νησιά στα ανοικτά της Τουρκίας συνιστούν, γεωγραφικά, φυσική προέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας και της υφαλοκρηπίδας της».

ΣάμοςσεισμόςΤουρκία