Πολιτική|03.11.2020 20:05

Τσίπρας: Για εμπόριο ελπίδας με ευχές για ένα εμβόλιο κατηγορεί την κυβέρνηση

Βούλα Κεχαγιά

Για εμπόριο ελπίδας με ευχές για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ωστόσο δεν υπάρχει κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την αποτίμηση της κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται να επισκεφθεί αύριο Τετάρτη 4 Νοεμβρίου τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται σε lockdown ξεκινώντας τη περιοδεία του από το νοσοκομείο Παπανικολάου και συνεχίζοντας με συσκέψεις που θα έχει με εκπροσώπους του λιανεμπορίου, της εστίασης και των ξενοδόχων.

Στην συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπήρξε διάχυτη ανησυχία για την εξάπλωση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας με έμφαση στην ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και του ΕΣΥ, κάτι για το οποίο όπως ειπώθηκε ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση. Μάλιστα στην συνεδρίαση κλήθηκε και ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ Ανδρέας Ξανθός ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε σειρά επαφών με λοιμοξιολόγους και αρμόδιους επιστήμονες και φέρεται να εξέφρασε την άποψη πως ο έλεγχος τείνει να χαθεί.

Αντιστοίχως και ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης επέμεινε στην αύξηση των κρουσμάτων στον μαθητικό πληθυσμό με βάση σημερινό δημοσίευμα του ethnos.gr  που αναφέρει ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 709 (+25%) στοιχείο που δημιουργεί εύλογο προβληματισμό και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες όσων από την αρχή υποστήριξαν την ανάγκη για τήρηση αποστάσεων και μείωση των μαθητών στις σχολικές τάξεις.

Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε κατά τις πληροφορίες η σκλήρυνση της στάσης του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας καθώς επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών και συγχρόνως δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και σε μία σειρά από επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες .

Τονίστηκε ότι το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη «ήταν ομολογία αποτυχίας» καθώς ήδη από την επόμενη μέρα ακυρώθηκε από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Για παράδειγμα τονίστηκε η περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου η κυβέρνηση έλεγε ότι τα σχολεία θα έμεναν ανοιχτά και το βράδυ χθες αποφάσισε το κλείσιμό τους.

Πάντως, επισημάνθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα κάνει πολιτική τυμβωρυχίας, όπως έκανε η ΝΔ αλλά θα ασκεί αυστηρή κριτική για το σύνολο των κυβερνητικών αντιφάσεων, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις που προκαλούν οι υπεύθυνοι. Τονίστηκε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ακούει και εμπιστεύεται τους επιστήμονες , κάτι που ωστόσο δεν ισχύει για την κυβέρνηση που προσπαθεί να τους “χρησιμοποιήσει” για πολιτικούς λόγους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμό του έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες του κόμματος και όλων των στελεχών του μέσα στις νέες συνθήκες με τις οποίες και η Κουμουνδούρου θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση αναμένεται να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίες για την πλειονότητα της κοινωνίας.

Αλέξης ΤσίπραςΚορονοϊόςσχολείαΣΥΡΙΖΑΘεσσαλονίκη