Πολιτική|04.11.2020 11:39

Θεοδωρικάκος για Μεγάλο Περίπατο: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει στους Δήμους

Σοφία Σπίγγου

Τον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης «έδειξε» ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ως τον αρμόδιο για να επιληφθεί οποιουδήποτε ελέγχου σχετικά με το έργο του Μεγάλου Περιπάτου και των 2 εκατ. ευρώ που σπαταλήθηκαν, ενώ στην πορεία το έργο «ανετράπη» και με απόφαση του ΣτΕ.

«Το θέμα είναι γνωστό. Έχουν γραφτεί πολλά. Εκδώσατε μια ΚΥΑ η οποία κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικράτειας. Ήρθατε με μια ΚΥΑ και είπατε ότι θα γίνει ο μεγάλος περίπατος στο πλαίσιο της πανδημίας, εντελώς άσχετο και ήρθε το ΣτΕ να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μιλάμε για 2 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν. Ήταν απλώς ένα λάθος; Πέτυχε λίγο-πολύ η υπόθεση του μεγάλου περιπάτου;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τον υπουργό Εσωτερικών στο πλαισίου επίκαιρης ερώτησης.

Για σεβασμό στην διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων, έκανε λόγο στην απάντηση του ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας: «Κάθε πράξη ενός φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ξεκάθαρο ότι δεν ελέγχεται για την σκοπιμότητα της από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κατά νόμο υπεύθυνος είναι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτά σε ό,τι αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε».

Μάλιστα, εξήγησε ότι η σύμβαση για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου ελέγχθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εγκρίθηκε, ενώ ξεκαθάρισε: «Θέλω κατηγορηματικά να σας πω ότι εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία πρόθεση για νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα καλύπτεται το συγκεκριμένο πράγμα. Είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ. Ο Δήμος είναι αυτός που καλείται να πάρει την απόφαση αν θα συνεχίσει το έργο υπακούοντας στους κανόνες που επιβάλλουν οι νόμοι και η συγκεκριμένη απόφαση».

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη δευτερολογία του, για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος επιμένοντας για ευθύνη της κυβέρνησης. «Καταλαβαίνω από την απάντησή σας κύριε υπουργέ ότι προσπαθείτε να διαχωρίσετε την θέση σας. Η όμως η ΚΥΑ σαν αποκλειστικό περιεχόμενο είχε την υπόθεση του Μεγάλου Περιπάτου και την συνυπογράψετε. Τώρα έρχεστε ως Πόντιος Πιλάτος και λέτε για την αυτοτέλεια των Δήμων. Όχι συμπράξατε, γνωρίζετε. Κι εσείς με την υπογραφή σας και με άλλους υπουργούς διευκολύνατε το σημερινό δήμαρχο να κάνει κάτι που θεώρησε «ότι δεν έγινε και τίποτα έπεσε λίγο έξω». Έχετε ευθύνες. Οι Δήμοι στερούνται εσόδων παντού και ειδικά σήμερα λόγω πανδημίας. Μπορούν λοιπόν κάποιοι να πετούν έτσι από δω κι από κει το δημόσιο χρήμα; Είστε προϊστάμενος της αποκεντρωμένης διοίκησης με βάση την σχετική της αυτονομία όπως αυτή ορίζεται!».

Ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε στην ίδια γραμμή σχετικά με την αυτοτέλεια των Δήμων η οποία γίνεται σεβαστή από την κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κάνει ποτέ διακρίσεις για το που ανήκει ο κάθε δήμαρχος. Δε με αφορά το που ανήκει ο κ. Μπακογιάννης. Η συμπεριφορά μου είναι ίδια ανεξάρτητα από το πού προέρχεται ο κάθε δήμαρχος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει καμιά νομοθετική πρωτοβουλία ή να αλλάξει οτιδήποτε που αφορά στην απόφαση του ΣτΕ».

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «ευθύνη του Δήμου Αθηναίων προκειμένου πάρει τις σωστές αποφάσεις που πρέπει για το τι θέλει να κάνει για το θέμα του Μεγάλου Περιπάτου», καταλήγοντας στο ότι «η θέση της κυβέρνησης για το θέμα είναι καθαρή και κρυστάλλινη».

Μεγάλος Περίπατος ΑθήναςTάκης ΘεοδωρικάκοςΠάνος Σκουρλέτης