Πολιτική|06.11.2020 21:39

Τζέφρι Πάιατ: Η κρίση Ελλάδας - Τουρκίας, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ

Newsroom

Ξεκάθαρη υποστήριξη στην ελληνική στάση υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της εκτόνωσης της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζει ο διπλωματικός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο Open TV.  

Παράλληλα, μιλώντας στη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, ο Τζέφρι Πάιατ καταδικάζει την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400 από την Τουρκία ενώ εκφράζει σκεπτικισμό για την προθυμία της Μόσχας να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στα ελληνοτουρκικά.

Σχετικά με την επιθετική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε: «Υποστηρίζουμε την πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή στη διπλωματία. Δεν πιστεύω ότι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι τόσο δεμένοι όσο η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, στην αρχή πως ό,τι και να γίνει πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση». 

Ο ρόλος της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο

Για την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα και τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Ρωσίας ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία ο κ. Πάιατ απάντησε ότι βλέπει το ρόλο της Μόσχας «με σκεπτικισμό». Επιπλέον, σημείωσε ότι θεωρεί «απόλυτα φυσιολογικό να έρχεται εδω (στην Αθήνα) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ και να συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια. Η Ελλάδα έχει μακροχρόνιες σχέσεις με τη Ρωσία». Ωστόσο τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι δεμένη με τη Δύση, οπότε γνωρίζουμε ότι είναι προσηλωμένη στα ίδια θέματα στα οποία είμαστε κι εμείς. Για παράδειγμα, στην ενεργειακή ασφάλεια και στην έννοια της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην περιοχή.

Αγορά των S-400 από την Τουρκία

Για την αγορά του πυραυλικού συστήματος των S-400 από την Τουρκία ο κ. Πάιατ σημείωσε: «Δεν βλέπω δραστηριότητες, όπως την παραλαβή του αντιαεροπορικού συστήματος των S-400 στην Τουρκία να βοηθά τη σταθερότητα. Στην πραγματικότητα, βλέπω ότι είναι μεγάλη απειλή προς την Ελλάδα και την περιφερειακή σταθερότητα». 

Μπορείτε να δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Τζέφρι Πάιατ στο Open για την επόμενη μέρα στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές ΕΔΩ

ΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤζέφρι Πάιατκρίση στη ΜεσόγειοΤουρκία