Πολιτική|09.11.2020 22:27

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θα ευθύνεται για ό,τι συμβεί το επόμενο εξάμηνο

Βούλα Κεχαγιά

«Η αποτυχία του Νοέμβρη έχει πατέρα ή είναι ορφανή;». Μ’ αυτό το ερώτημα που συνόδευσε την επισήμανσή του πως η επιτυχία του προηγούμενου Ιουνίου «είχε πατέρα και το μάθαμε» ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε για μία ακόμη φορά ως αποκλειστικό υπεύθυνο για το δεύτερο lockdown τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star επανέφερε την πρότασή του για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής και για συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων σε ένα εξάμηνο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού με απόσυρση όλων των αντιλαϊκών νομοθετημάτων, δηλαδή του νέου πτωχευτικού κώδικα και του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Σχολίασε, μάλιστα, πως εφόσον η κυβέρνηση απορρίψει την πρόταση αυτή τότε θα έχει «την απόλυτη και ακέραια ευθύνη για ό,τι συμβεί το επόμενο εξάμηνο στη χώρα σε σχέση με την πανδημία και την κοινωνική συνοχή». Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία απέφυγε να μπει σε ονοματολογία και να προσδιορίσει ποιος θα μπορούσε να οριστεί ως νέος υπουργός Υγείας, ωστόσο σχολίασε ότι «είναι εύκολο να βρεθεί και θα μπορούσα να προτείνω αρκετά πρόσωπα για να βρεθεί ένα modus vivendi όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε κάποιες έμμεσες αιχμές για τον Σωτήρη Τσιόδρα για την επάρκεια του οποίου ρωτήθηκε και ανέφερε: «Δεν έχω κανέναν λόγο να ασκήσω προσωποποιημένη κριτική σε συγκεκριμένους επιστήμονες» για να συμπληρώσει: «Τιμώ την επιστημονική κοινότητα. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη είναι ένα σύστημα αξιών που δεν είναι αντίστοιχο της Θεολογίας “πίστευε και μη ερεύνα", άρα θέλει τεκμηρίωση. Και ο σημαντικότερος επιστήμονας μπορεί να κάνει λάθη και να διορθώνονται. Θεωρώ όμως ότι τη βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την επιτροπή των επιστημόνων».

Επιπλέον «άδειασε» τον Παύλο Πολάκη για την πρωτοβουλία του να δημοσιοποιήσει φωτογραφία γύρω από ένα τραπέζι με άλλα πρόσωπα λέγοντας πως «η εικόνα είναι αρνητική» αν και δόθηκε επαρκής εξήγηση. Για να είμαστε ειλικρινείς», είπε, «πρόκειται για μία παρουσία του σε μία οικογένεια πολύ φιλική καθότι ο ίδιος ως γιατρός έκανε πριν τεστ γιατί είχε χειρουργείο στα Χανιά και πήγε σε φιλικό του σπίτι για να γευματίσει». Πρόσθεσε πως δεν είναι αυτό το αρνητικό αλλά «η διαφήμιση και η προτροπή του προς τον κόσμο ότι δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα». 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι δεν ήταν υπερβολή η αμφισβήτηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Παιδείας. Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως για το ναυάγιο της τηλεκπαίδευσης των μαθητών.

Παύλος ΠολάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςlockdownΑλέξης ΤσίπραςΣωτήρης Τσιόδρας