Πολιτική|12.11.2020 17:29

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να υιοθετήσει εισόδημα έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού

Βούλα Κεχαγιά

Να υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για εισόδημα έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημικής κρίσης προ-κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Κλείνοντας τη δεύτερη παρέμβασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε στην κυβέρνηση να ενισχύσει κάθε νοικοκυριό που πλήττεται οικονομικά με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικο, 200 ευρώ για τον δεύτερο ενήλικο και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Συγχρόνως ζήτησε να αναλάβει το κράτος την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων στις πληττόμενες επιχειρήσεις καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Το σύνολο της κοστολόγησης των μέτρων αυτών ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ. Εκ παραλλήλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι το επίδομα ενίσχυσης θα πρέπει να δοθεί στο σύνολο των 578.000 χρόνια ανέργων και όχι μόνο στους 130.000 που προβλέπουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Στις προτάσεις του συμπεριέλαβε και την πραγματοποίηση μαζικών τεστ στα σχολεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η συγκλονιστική εμπειρία που κατέθεσε η κυρία Γεννηματά» δείχνει πως ένα παιδί μπορεί να κολλήσει ολόκληρη την οικογένεια εφόσον υπάρχει οικονομική αδυναμία να γίνουν τεστ κορονοϊού σε όλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «θέλετε να κρυφτείτε πίσω από συγκεκριμένους επιστήμονες, όχι γενικά από την επιστήμη», υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης απαξίωσε τον κ. Τσιόδρα αποκαλώντας τον Σωτήρη που δείχνει τα slides και επανέφερε το αίτημα για κατάθεση των πρακτικών της επιστημονικής επιτροπής για τον τουρισμό, την πληρότητα 80% στα πλοία, το άνοιγμα των σχολείων και των γηπέδων. “Φέρτε τα πρακτικά λοιπόν. Τι είπαν οι επιστήμονες για τα γηροκομεία; Ο ιός επωάζεται μόνο στις καφετέριες;», διερωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι δεν επικαλέστηκε ποτέ αριθμούς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (για παράδειγμα 40 νεκροί από την γρίπη σ’ ένα εξάμηνο) για να αντιπολιτευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα στα πρακτικά ενώ έψεξε και το γεγονός ότι παρουσίασε στοιχεία θανάτων από ευρωπαΪκές χώρες όπως για παράδειγμα το Βέλγιο και η Ιταλία λέγοντας: «Να πάτε στις οικογένειες των ανθρώπων εδώ και να τους πείτε στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι».

Παράλληλα, σχολίασε πως ακούγονται μέτρα στρατιωτικού τύπου όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας για να επισημάνει πως μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα επιτάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, καθώς τα δημόσια έχουν οριακή πληρότητα: «Το διαβαλκανικό είναι άνετο. Θα ανοίξετε το 424; Υπάρχει ακόμη και ο Κυανούς Σταυρός, ο Άγιος Λουκάς και η Γενική Κλινική».

Όσο για το νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας ανέφερε ότι οι καταγγελίες για υπολειτουργία των ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν με οικονομική ενίσχυση της Βουλής έγιναν από τον Αντιπρόεδρό της και βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη.

ΚορονοϊόςΑλέξης Τσίπραςδώρο ΧριστουγέννωνΚυριάκος Μητσοτάκης