Πολιτική|16.11.2020 13:00

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στον Μπορέλ για τα Βαρώσια

Μαρία Ζαχαράκη

Οι απόψεις που εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις για το θέμα της επίλυσης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και του Κυπριακού στις 15 Νοεμβρίου, αποκαλύπτουν πόσο μακριά είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση από το τι συμβαίνει στο νησί και κατά πόσο αγνοούν την ελεύθερη βούληση των Τουρκοκυπρίων, η οποία εκφράστηκε μέσα από την κάλπη, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ για το άνοιγμα των Βαρωσίων και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση εκφράζει ένα δριμύ κατηγορώ κατά της Ε.Ε. και πάλι:

«Τα μέρη του Κυπριακού είναι ξεκάθαρα. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο εάν ληφθεί υπόψη η βούληση των δύο λαών στο νησί που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Η ΕΕ, η οποία συνηθίζει να αγνοεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ, τώρα τολμά να απορρίπτει τη βούληση του τ/κ λαού για λύση. Η ΕΕ, η οποία δεν αναφέρεται στον τ/κ λαό σε καμιά από τις δηλώσεις της, που έχει επιβραβεύσει την Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου με την ένταξή της στην Ένωση και που δεν έχει εκπληρώσει καμιά από τις υποσχέσεις της στους Τ/Κ, δεν αναμένεται ότι θα συμβάλει σε καμία λύση λύση.

Η απόφαση που έλαβε η ΤΔΒΚ για τα Βαρώσια και την οποία στήριξε πλήρως η Τουρκία, στοχεύει όχι στην πρόκληση μίας νέας θυματοποίησης αλλά στην κατάργηση της παρούσας θυματοποίησης. Οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Έτσι, οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του λαού. Στις τελευταίες εκλογές η βούληση του τ/κ λαού εκφράστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης των δύο κρατών. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, πρέπει να σέβονται αυτή τη βούληση.

Το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης δοκιμάστηκε για 50 χρόνια στην Κύπρο και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επειδή η Ε/κ πλευρά δεν βλέπει τον τ/κ λαό ως ισότιμο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία.

Εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη την ύπαρξη και τη βούληση του τ/κ λαού και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΑμμόχωστοςΒαρώσιαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκρίση στη Μεσόγειο