Πολιτική|27.11.2020 14:30

Με ένταση ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο χωροταξικό

Σοφία Σπίγγου

Με ένταση ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο χωροταξικό, που θέτει περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση. Το «πάγωμα» του νομοσχεδίου ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ υποστήριξε πως το κόμμα του θα αποχωρήσει από τη συζήτηση αν κατατεθούν τροπολογίες.

«Οι ημέρες που περνάμε είναι δύσκολες με μια δύσκολη κατάσταση στην κοινωνία μας. Σήμερα θα προτιμούσα να είμαι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το νομοσχέδιο που συζητούμε δεν έχει κανέναν επείγοντα χαρακτήρα, κανένα στοιχείο που να αντιστοιχεί στην πανδημία, στη μεγάλη υγειονομική κρίση και στα προβλήματα που δημιουργεί», ανέφερε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί ως διαδικασία συζήτησης. (...) Έχουμε και ένα ζήτημα που θέλω να το θέσω εξαρχής στο Προεδρείο. Εμείς δεν θέλουμε να σας αφήσουμε να νομοθετήσετε μόνοι σας. Αν προτίθεστε να φέρετε τροπολογίες για τον ΕΛΑΠΕ εκ των υστέρων και μετά τους φορείς να μας το πείτε από τώρα να αποχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να προσβάλλουμε έτσι την κοινοβουλευτική διαδικασία».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας: «Δεν επιτρέπεται κ. Χατζηδάκη να υποτιμούμε την αγωνία της κοινωνίας και να περνάτε ρυθμίσεις τάχα για την εκτός σχεδίου δόμηση με ευνοϊκές όμως μέσα ρυθμίσεις για τις τράπεζες και το Ελληνικό. Αυτό ξεπερνά τα όρια της πολιτικής δεοντολογίας, αγγίζει τα θέματα ανθρωπιάς».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του πρότεινε αυτή την περίοδο να έρχονται στη Βουλή μόνο νομοσχέδια που αφορούν σε ζητήματα της πανδημίας: «Και θέλω να καταθέσω και μια πρόταση: όσο διαρκεί η πανδημία προτείνουμε η Βουλή να ασχολείται - εφόσον έχει περιορισμένη συμμετοχή, οι συνάδελφοι δεν μπορούν να είναι εδώ, βλέπετε πόσοι είμαστε, και στην Ολομέλεια θα είμαστε λίγοι, με σοβαρά προβλήματα στο webex, πέφτουν οι γραμμές- μόνο με ζητήματα της πανδημίας. Δηλαδή δημόσιας υγείας, κοινωνικής κρίσης, επιδομάτων. Γι' αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία».

Η απάντηση ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «ούτε η Βουλή ούτε η Δημοκρατία θα μπει σε καραντίνα όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο κ. Φάμελλος ζητά πρακτικά να μπει η Βουλή και η Δημοκρατία σε καραντίνα. Αυτό δεν θα το επιτρέψει η δική μας παράταξη. Πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτείτε».

Κωστής Χατζηδάκης: Είτε εντός είτε εκτός Βουλής το ίδιο αναξιόπιστοι είστε

«Έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφωνούν με τα κόμματά τους και πρέπει αυτή τη διαφωνία να την λύσουν εσωκομματικά. Στη Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα επιλέγει μια διαδικασία και έχει συμφωνηθεί για το νομοσχέδιο που συζητάμε διπλάσιος αριθμός ομιλητών. Αν δεν συνεννοείστε με τα κόμματά σας αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό μας αλλά δικό σας. Συντονιστείτε καλύτερα. Ακόμα μια φορά επισημαίνετε ότι η Βουλή θα πρέπει να μην ασχολείται με άλλα θέματα πλην κορονοϊού. Πού αλλού γίνεται αυτό; Γνωρίζετε άλλη χώρα που να το κάνει για να το μελετήσουμε. Το νομοσχέδιο είναι παρέμβαση που έχει αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Τι προτείνετε; Να κρατήσουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αν και έχουμε εκλεγεί για άλλο πρόγραμμα; Να κρατήσουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα καταπληκτικά αποτελέσματα; Υποστηρίζετε σοβαρά ότι το νομοσχέδιο περνά εν κρυπτώ; Σοβαρά; Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, τέθηκε σε διαβούλευση απο τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Τέσσερις μήνες. Είναι εν κρυπτώ αυτή η διαδικασία; Ανεβάζουν την αξιοπιστία σας αυτά που λέτε; Συνεχίστε», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η Αριστερά επί σειρά ετών ήταν κατά της εκτός σχεδίου δόμησης. Δεν έκανε σχεδόν τίποτα όσο ήταν στην κυβέρνηση. Ακούστε είτε εντός είτε εκτός του κοινοβουλίου το ίδιο αναξιόπιστοι θα είστε. Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας εσείς συνεχίστε την ακατάληπτη συμπεριφορά», ενώ απαντώντας στον κ. Φάμελλο συμπλήρωσε: «Οι κατηγορίες που απευθύνει ο κ. Φάμελλος είναι παράσημο. Τον ευχαριστώ. Είναι παράσημο όταν χρησιμοποιεί την λέξη ψεύτης. Ποιος; Ο εκπρόσωπος κόμματος που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στα ψέματα. Είστε ο Πινόκιο όλης της υφηλίου. Αιδώς Αργείοι».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να ενημερώσει για πιθανή κατάθεση τροπολογιών ώστε να κληθούν οι αρμόδιοι φορείς. Αναβολή της συζήτηση του νομοσχεδίου ζήτησε και η αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση ζήτησε να συζητούνται μόνο νομοσχέδια σχετικά με την πανδημία ενώ ο Κρίτωνας Αρσένης από το ΜεΡΑ25 είπε ότι είναι αντιδημοκρατική πρακτική η συζήτηση των νομοσχεδίων την στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν έξω από το κοινοβούλιο.

Σωκράτης ΦάμελλοςΒουλήεκτός σχεδίου δόμησηΣΥΡΙΖΑ