Πολιτική|27.11.2020 16:45

Κωστής Χατζηδάκης: Προσπαθούμε να φρενάρουμε την άναρχη δόμηση

Σοφία Σπίγγου

Το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας λόγο για «υποκριτικό ενδιαφέρον».

«Ήσασταν η κυβέρνηση του τίποτα στα χωροταξικά θέματα και στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Κουνάτε το δάχτυλο προς τη δική μας πλευρά όταν ο κόσμος μας κρίνει. Κινείστε με το γνωστό αλαζονικό τρόπο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα. Βλέπουμε, όμως, την κυβέρνηση να ανεβαίνει και εσάς να πέφτετε στις δημοσκοπήσεις γιατί παραμένετε αμετανόητοι αλαζόνες που δεν κάνετε την στοιχειώδη αυτοκριτική και προσπάθεια να εναρμονιστείτε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Συνεχίστε τα ψέματα, την κακισμένη αντιπολίτευση και τα ψέματα. Εμείς συνεχίζουμε το έργο. Στα ψέματα απαντάμε με έργο. Στις οπισθοδρομικές σας αντιλήψεις απαντάμε με έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «πράσινο», τόνισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις φιλοδοξούν να βάλουν σε τάξη την άναρχη δόμηση και να κλείσουν τα παράθυρα για τη δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. «Η εκτός σχεδίου δόμηση εισήχθη στην Ελλάδα πρώτη φορά το 1929 και οι παρεκκλίσεις το 1962. Εισήχθησαν ως εξαίρεση προσωρινή και ισχύουν 58 χρόνια. Υπάρχουν ακόμα πολλοί που διερωτώνται αν το να υπηρετείς το περιβάλλον σου επιτρέπει να υπηρετείς την ιδιοκτησία και ανάπτυξη. Η απάντησή μας είναι ότι μπορούν να συνδυαστούν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι «η άναρχη δόμηση δεν μπορεί να εξαφανιστεί», αλλά η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τη «φρενάρει». «Το καθήκον μας είναι να βάλουμε όσο γίνεται φρένο στο οικοδομικό μπάχαλο» υποστήριξε και συμπλήρωσε λίγο αργότερα ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί τομές με απλοποίηση χρήσεων γης, κίνητρα για οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και περιορισμούς βιομηχανικής δόμησης σε εκτός βιομηχανικών πάρκων περιοχές, μεταφορά συντελεστών δόμησης, εκσυγχρονισμό οικοδομικού κανονισμού, ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, αύξηση δόμησης σε πράσινα κτήρια, απόσυρση κτηρίων, διατάξεις για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία κ.ά.

ΣΥΡΙΖΑΚωστής Χατζηδάκηςχωροταξικό νομοσχέδιο