Πολιτική|27.11.2020 17:31

Νάταλι Τότσι: Ξανά στο επίκεντρο η σύμβουλος του Μπορέλ

Newsroom

Ξανά στο επίκεντρο βρίσκεται η Νάταλι Τότσι, ειδική σύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε απασχολήσει ξανά για τις αμφιλεγόμενες απόψεις της για την Τουρκία.

Δημοσίευμα του Euobserver αναφέρεται σε ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο της, αφού ορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Εταιρεία Ενέργειας της Ιταλίας, ENI, ενώ ταυτόχρονα κατέχει τη θέση συμβούλου του Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική.

Την Τότσι είχε αναγκαστεί να “αδειάσει” η Κομισιόν, μετά την έντονη αντίδραση που είχαν προκαλέσει οι απόψεις της τις οποίες εξέφραζε στο τουίτερ. Η Τότσι είχε υποστηρίξει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν είναι η σωστή λύση για την επιρροή στην Τουρκία και είχε εκφράσει και την άποψη ότι αν συμφωνηθούν μέτρα στην Σύνοδο Κορυφής θα «εκπλαγεί ιδιαιτέρως».

«Ο,τι και να λένε τα ανεξάρτητα μέλη των δεξαμενών σκέψεων, οι αναλυτές ή οι σχολιαστές, η θέση της ΕΕ σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την πιθανή επιβολή περιοριστικών μέτρων είναι ακόμη η ίδια», είχε τονίσει τότε, απαντώντας σε ερώτηση του OPEN και του ethnos.gr ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

«Η Κομισιόν ήταν πολύ ξεκάθαρη ότι αυτό που ζητάμε είναι η αποκλιμάκωση, ο διάλογος και η επίλυση των θεμάτων μέσω συζητήσεων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι ηγέτες θα συζητήσουν προς ποια κατεύθυνση η σχέση μας με την Τουρκία πρέπει να πάει. Και θα σταματήσω εδώ γιατί εξαρτάται από τους ηγέτες να συζητήσουν την κατάσταση, τι συμβαίνει και να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου ή αν κρίνουν ότι η κατάσταση απαιτεί άλλα μέτρα πέραν του διαλόγου. Οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις είναι πρώιμη γιατί θα αποφασίσουν οι ηγέτες ποια κατεύθυνση θα πάρουν τα πράγματα αργότερα μέσα στην εβδομάδα», είχε συμπληρώσει.

Τώρα, η κ. Τότσι προκαλεί ξανά. Μένει να δούμε τη νέα αντίδραση της Κομισιόν.

Ζοζέπ ΜπορέλΤουρκίαΝάταλι Τότσι