Πολιτική|29.11.2020 16:22

Τουρκία - Υπουργείο Άμυνας: Επίθεση στην Ελλάδα για κλιμάκωση έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, επισμηναγός Πινάρ Καρά, σε δηλώσεις της σήμερα για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, κατηγόρησε για άλλη μία φορά ευθέως την Ελλάδα για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την έκδοση Navtex σε νησιά που -κατά την Άγκυρα- θεωρούνται αποστρατικοποιημένα και με παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται για άλλη μια φορά στην «επιχείρηση Ειρήνη» και τη νηοψία στο τουρκικό πλοίο, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και τη συμπεριφορά απέναντι στο προσωπικό παραβατική.

Η Πινάρ Καρά δήλωσε ότι: «Η Τουρκία συνεχίζει τις γεωλογικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της με βάση τα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Υπό αυτό το πλαίσιο, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνοδεύουν και προστατεύουν τα ερευνητικά πλοία μας, Oruc Reis και Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά, που συλλέγουν γεωλογικά δεδομένα στη Μεσόγειο, και το γεωτρύπανο Φατίχ, που δραστηριοποιείται υπό την ομπρέλα της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Aνατολική Μεσόγειο και να αποτελούν εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες εγγυήσεων και συμμαχίας.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις, τις προκλητικές παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις στην περιοχή και να επιδεικνύει αδιάλλακτη στάση επιλέγοντας να απευθύνεται συνεχώς σε τρίτα μέρη, αντί το διάλογο.

Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση με την ανακοίνωση 3 NAVTEX -2 εκ των οποίων συμπίπτουν με τα πεδία άσκησης με ελεύθερα πυρά που ανακοινώσαμε εμείς προηγουμένως- οι οποίες δημοσιεύθηκαν την ίδια ημέρα στις 23 Νοεμβρίου για άσκηση σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Οι αντι-NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου δημοσιεύτηκαν εναντίον των δικών μας NAVTEX.

Η Ελλάδα -πάλι- παρενόχλησε τα αεροσκάφη του λιμενικού μας, τα οποία συνέδραμαν την επιχείρηση Ναυτική Φρουρά του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και τα τουρκικά μαχητικά μας κατά τη διάρκεια της αποστολής NEXUS ACE, που διεξήγαγε η πολεμική μας αεροπορία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την ώρα που τα τουρκικά αεροσκάφη βρίσκονταν στο διεθνή εναέριο χώρο. Δόθηκε η απαραίτητη απάντηση στις παρενοχλήσεις.

Στην ήδη υπάρχουσα ένταση στη Μεσόγειο, την οποία κλιμακώνουν η Ελλάδα, η Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος με ασκήσεις που πραγματοποιούν κατά της Τουρκίας από τον Αύγουστο κι έπειτα, προστέθηκε άλλη μία. Στη διακλαδική αερο-ναυτική άσκηση, που θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, θα συμμετάσχουν 5 χώρες με τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις τους. Η Τουρκία είναι πάντα υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας. Η εν λόγω άσκηση αποδεικνύει και πάλι ποιοι επιθυμούν την ένταση και αποφεύγουν την ειρήνη και το διάλογο.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ειρήνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από μια γερμανική φρεγάτα που τελούσε υπό τις διαταγές Έλληνα ναυάρχου διοικητή, επιβιβάστηκαν και πραγματοποίησαν παράνομη έρευνα χωρίς την άδεια του καπετάνιου του πλοίου και του κράτους-σημαίας, δηλαδή της χώρας μας, στο τουρκικό εμπορικό πλοίο Roseline-A, το οποίο μετέφερε καταναλωτικά αγαθά και υλικά κατασκευής στη Λιβύη.

Η με τρόπο πειρατικό επιβίβαση στο πλοίο, χωρίς την συγκατάθεση του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας και του καπετάνιου του σκάφους, και η παραβατική μεταχείριση του πληρώματος του πλοίου είναι εντελώς αντίθετη με το νόμο και δεν έχει προηγούμενο.

Η επιχείρηση Ειρήνη είναι μια μεροληπτική δραστηριότητα, της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται, και παραβιάζει την αρχή της ελευθερίας των ανοικτών θαλασσών και αγνοεί την υποστήριξη που παρέχεται στις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Θα θέλαμε να δηλώσουμε για άλλη μια φορά ότι περιμένουμε από όλα τα μέρη, ειδικά από τους συμμάχους μας, να ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο».

Oruc ReisΤουρκίαΑνατολική Μεσόγειοςεπιχείρηση ΕΙΡΗΝΗNAVTEX