Πολιτική|03.01.2019 09:00

«Σήµα» για κάλπες από ΚΙΝΑΛ και Ποτάµι

Φώφη Γιωτάκη

«Εκλογές το συντομότερο δυνατόν» είναι το μήνυμα μέσω του οποίου απαντά το Κίνηµα Αλλαγής στα διάφορα σενάρια.

Την ίδια απάντηση δίνουν -επιχειρώντας να ξεκόψουν κάθε συζήτηση για το µετεκλογικό τοπίο- όταν ερωτώνται τα στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής και για πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες στο ενδεχόµενο που το πρώτο κόµµα δεν λάβει αυτοδύναµο ποσοστό. Η Φώφη Γεννηµατά άλλωστε µε πρόσφατες δηλώσεις της, όπως στο «Εθνος», επιµένει στην επιθετική ρητορική εναντίον και των δύο µεγάλων κοµµάτων, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι καλλιεργούν σκοπίµως κλίµα τεχνητής πόλωσης.

Μάλιστα, η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής έχει ζητήσει από τα στελέχη -και όχι µόνο της Χαριλάου Τρικούπη- να προσπαθήσουν να έχουν καθαρό στίγµα στις δηµόσιες εµφανίσεις τους, ώστε να µην «µπερδεύονται» και κυρίως να µην εγκλωβίζονται οι ψηφοφόροι µεταξύ των άγριων συγκρούσεων που εξελίσσονται σε καθηµερινή πλέον βάση στο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

«Να µιλήσει ο λαός»

Οσον αφορά στο ερώτηµα για το αν προκύπτει ανάγκη πρόωρων εκλογών από τη στιγµή που θα αποχωρήσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες από την κυβέρνηση, το Κίνηµα Αλλαγής επιστρατεύει έτσι κι αλλιώς το επιχείρηµα ότι η λύση για τη χώρα είναι η προσφυγή στις κάλπες, για να µιλήσει ο λαός. Το «σήµα» προσφυγής στις κάλπες µετά την ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών στέλνει και η ηγεσία του Ποταµιού. Αν και ο επικεφαλής του Ποταµιού δεν έχει ακόµη ξεκαθαρίσει αν θα στηρίξει τη συµφωνία στην κρίσιµη ψηφοφορία, εντούτοις στελέχη του σπεύδουν να τοποθετηθούν µπροστά στο ενδεχόµενο να αποχωρήσει ο κ. Καµµένος από την κυβέρνηση – αλλά να δώσει ψήφο ανοχής µέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας.

«Θυµίζω τη δήλωση Θεοδωράκη από τη ΔΕΘ, ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές» έγραψε συγκεκριµένα στο λογαριασµό του στο Τwitter ο κ. Τσιόδρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταµιού λέγεται ότι µε αυτήν την υπενθύµιση θέλησε να διαµηνύσει προς την κυβέρνηση πως το Ποτάµι µπορεί να ψηφίσει τη συµφωνία, µε την «προϋπόθεση» όµως ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα αναγνωρίσει την ανάγκη άµεσης προσφυγής στις κάλπες.

Προς το παρόν ο κ. Θεοδωράκης εξακολουθεί µεν να χαρακτηρίζει θετική τη Συµφωνία των Πρεσπών, ωστόσο επαναλαµβάνει ότι µόνο όταν δει τα τελικά κείµενα θα τοποθετηθεί επί της ουσίας και της διαδικασίας 

ΚΙΝΑΛΤο ΠοτάμιΦώφη ΓεννηματάΣταύρος Θεοδωράκης