Πολιτική|03.12.2020 12:24

Κομισιόν: Το νέο κέντρο στη Λέσβο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2021

Μαρία Ψαρά

Σε συμφωνία για τη δημιουργία στη Λέσβο νέου κέντρου υποδοχής συμφώνησαν σήμερα η Κομισιόν με τις ελληνικές Αρχές και τους οργανισμούς της ΕΕ. Το κέντρο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, θα ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, και θα είναι έτοιμο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021.

Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τη διευθέτηση της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον καταυλισμό της Μόριας τον Σεπτέμβριο. Αποτελεί προϊόν των εργασιών της ευρωπαϊκής ειδικής ομάδας που συστάθηκε εκείνη την περίοδο.

Το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα καθορίζει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και τους τομείς συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής, των ελληνικών αρχών και των οργανισμών της ΕΕ.

Η σημερινή συμφωνία προστίθεται στην ενωσιακή χρηματοδότηση των 121 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα για την κατασκευή 3 μικρότερων κέντρων υποδοχής στα νησιά της Σάμου, της Κω και της Λέρου, η οποία θα ολοκληρωθεί επίσης έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Με τη σημερινή μας συμφωνία, η Ευρώπη και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά για τους ανθρώπους στα νησιά. Θα εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν, στηρίζοντας παράλληλα τις κοινότητες στα ελληνικά νησιά. Η συμφωνία αφορά επίσης ταχείες και δίκαιες διαδικασίες, ώστε τα κέντρα να είναι αυτό που πρέπει να είναι —μια προσωρινή απλώς στάση πριν είτε από την επιστροφή είτε από την ένταξη. Η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση και σήμερα εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

«Πρόκειται για τους ανθρώπους και το βασικό δικαίωμά τους να αισθάνονται ασφαλείς. Η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια βιώσιμη λύση στη Λέσβο και για να διασφαλιστεί ότι καταστάσεις όπως η Μόρια δεν θα επαναληφθούν ποτέ. Αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διαχείριση της μετανάστευσης και ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή στην πράξη των κατευθυντήριων αρχών του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο», συμπλήρωσε η Ίλβα Γιόχανσον Επίτροπος Μετανάστευσης.

ΚομισιόνΛέσβοςΚέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης