Πολιτική|07.12.2020 17:36

Πέτσας: Στο τραπέζι εν όψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι κυρώσεις κατά Τουρκίας

Newsroom

Μήνυμα εν όψει της του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (10-11 Δεκεμβρίου) για την Τουρκία έστειλε από την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στο Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών ξεκαθάριζε ότι η Τουρκία εμμένει στην παραβατική της συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές: «Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Αυτό, εξάλλου, όπως είπε δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν, καθώς επίσης δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης. Αυτό, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ παραμένει παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων.

«Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες, να στραφούν εναντίον της. Η Ελλάδα επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση  με την γειτονική χώρα και έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνέχιση των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν με τουρκική ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν η Τουρκία θέλει διάλογο και αποκλιμάκωση οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. Και για να το αποδείξει χρειάζεται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας επισήμανε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ότι έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία εν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

«Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», είπε και προσέθεσε πως η η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. «Από εκεί και πέρα, λοιπόν, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

ΤουρκίακυρώσειςΕυρωπαϊκό Συμβούλιοκυβέρνηση