Πολιτική|09.12.2020 15:07

Προς συμφωνία Ουγγαρία - Πολωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Μαρία Ψαρά

Σε συμφωνία φέρεται να έχουν φτάσει η Πολωνία και η Ουγγαρία με τη Γερμανική προεδρία για την άρση του μπλόκου στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δύο χώρες συμφώνησαν σε έναν συμβιβασμό για το πακέτο των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το σχέδιο τόνωσης πανδημίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν την ώρα, περιμένουν περαιτέρω έγκριση από τις Κάτω Χώρες και τους υπόλοιπους «τσιγγούνηδες του Βορρά».

Η εξέλιξη αυτή έχει μεγάλη σημασία για την έναρξη της ροής των χρημάτων στα κράτη μέλη, οι οικονομίες των οποίων υποφέρουν από την κρίση του κορονοϊού. Επίσης, έχει σημασία για τη Σύνοδο Κορυφής, αφού υπήρχε φόβος η συζήτηση για την οικονομία να επισκιάσει την κουβέντα των ηγετών για την Τουρκία.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν απειλήσει με βέτο την έγκριση του πακέτου του 7ετούς προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης επειδή η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είχε συνδεθεί με το κράτος Δικαίου. Έναν τομέα στον οποίο και οι δύο χώρες που έχουν εθνικιστικές κυβερνήσεις δεν τα πάνε καλά, αφού η Κομισιόν τις έχει επανειλημμένως κατηγορήσει για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, των μέσων ενημέρωσης και των πανεπιστημίων.

προϋπολογισμόςΟυγγαρίαΠολωνίαΕυρωπαϊκή Ένωση