Πολιτική|10.12.2020 22:07

Σύνοδος Κορυφής: Μέρκελ και συνοδοιπόροι της δεν μιλούν για κυρώσεις σε Τουρκία

Newsroom

Υπέρ της μετριοπάθειας και όχι των κυρώσεων προς την Τουρκία εμφανίζεται, μέχρι στιγμής η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Όπως μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του Open TV, Παντελής Βαλασόπουλος, η Γερμανία μιλά για συνέπειες σε πρόσωπα και εταιρείες και όχι για ριζικές κυρώσεις, για τις οποίες όπως υποστηρίζει θα γίνει συζήτηση αργότερα, μέσα στον Μάρτιο του 2021.

Στην ίδια σελίδα με τη Γερμανία, φαίνεται ότι βρίσκονται και άλλες χώρες που έχουν μεγάλες διασυνδέσεις με την Τουρκία, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ σε αυτή τη λογική φαίνεται να «μπαίνει» και η Γαλλία, με τον πρόεδρο Μακρόν να εμφανίζεται περισσότερο μετριοπαθείς τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, οι παραπάνω χώρες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μέτρων απέναντι στην Τουρκία αλλά και να μην κοπούν οι γέφυρες της ΕΕ με τη γειτονική χώρα. «Όπως λένε στο Βερολίνο, κανείς δεν θέλει να τιμωρηθεί η Τουρκία αυτή τη στιγμή. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος. Αλλά σκοπός είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική και κυρίως να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημειώνει ο Παντελής Βαλασόπουλος.

Οι ίδιες πηγές από το Βερολίνο υποστηρίζουν ότι μια οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας, δηλαδή η επιβολή ισχυρών οικονομικών μέτρων που θα οδηγούσαν την Τουρκία σε μια οικονομικη κατάρρευση θα μετέφερε την κρίση και στην Ευρώπη.

Όπως μεταφέρει ο Παντελής Βαλασόπουλος, οι Ευρωπαίοι φοβούνται επειδη ο οικονομικός τομέας είναι πολύ εκτεθειμένος στην Τουρκία και υπάρχουν και άλλα οικονομικά συμφέροντα αυτών των τριών μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.  

Η Γερμανία έχει πολλές εξαγωγές και επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα, η Ισπανία κατέχει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, την «Garanti Bank», ενώ η Ιταλία έχει στην Τουρκία το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Fiat. Παράλληλα και ο φόβος για το προσφυγικό ζήτημα, ενώνει αυτές τις τρεις χώρες στην πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν έναντι στην Τουρκία.

Άνγεκλα ΜέρκελΤουρκίαΕΕκυρώσειςΣύνοδος Κορυφής