Πολιτική|12.12.2020 15:01

Βουλή: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να έχουν πάρει θέσεις μάχης. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Τρίτη, όταν και θα κορυφωθεί η διαδικασία. Από το πρωί, μάλιστα, τηρούνται… ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα, καθώς στην Ολομέλεια δεν βρίσκονται περισσότερα από 50 άτομα ενώ από χθες στο ιατρείο της Βουλής διεξάγονταν rapid test σε όποιον το επιθυμούσε.

Πρώτος Υπουργός που έλαβε τον λόγο (πλην του Χ. Σταϊκούρα που έκανε χθες μια μικρή παρέμβασή) ήταν ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και παράλληλα υπογράμμισε πως «ούτε ένα ευρώ δεν δεσμεύεται στο προϋπολογισμό του 2021 για το ασφαλιστικό σύστημα. «Το 2021 είναι χρονιά που σχεδιάζουμε και ψηφίζουμε ενώ το 2022 είναι το έτος της εφαρμογής», προσέθεσε ο ίδιος. Σημείωσε ότι ο υπό ψήφιση προυπολογισμός επιβεβαιώνει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.  «Στο νέο προϋπολογισμό δεν εισάγεται ούτε ένας φόρος ενώ μειώνονται στοχευμένα οι ασφαλιστικές εισφορές και ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε μέσω του προϋπολογισμού αυξάνεται η προσδοκώμενη εισπραξιμότητα των φόρων από τους χρεωκοπημένους Έλληνες, για να προσθέσει ότι δεν είναι μόνο ψεύτικος αλλά και προκλητικός.  «Όπως ψεύτικη είναι και η δήθεν επάρκεια και υπευθυνότητα της κυβέρνησης που κρύφτηκε πίσω απ’ την ατομική ευθύνη των πολιτών. Θυμίζω ότι είχατε υποσχεθεί στον Ελληνικό λαό μια κυβέρνηση υπευθύνων και αρίστων. Ψεύτικο κι αυτό. Φέρατε μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστικά επικίνδυνη, αρεστών και όχι αρίστων, χωρίς πτυχία ή με πλαστά πτυχία και τεράστιο αριθμό μετακλητών», σημείωσε η ίδια.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου σχολίασε ότι «η ύφεση σοκ με διψήφια νούμερα επαναφέρει τη κυβέρνηση -που εφαρμόζει τη τακτική του βλέποντας και κάνοντας- στη σκληρή πραγματικότητα».

Βουλήπροϋπολογισμός