Πολιτική|14.12.2020 22:52

Τσίπρας: New Deal για τα χρέη κορονοϊού - Να πληρώσει η κυβέρνηση το δώρο Χριστουγέννων

Βούλα Κεχαγιά

Και τώρα ήρθε η ώρα για να ανοίξει η συζήτηση για ένα New Deal που αφορά την διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας από τον κορονοϊό.

Την πρόταση έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του με παραγωγικούς φορείς κι αναμένεται να την θέσει κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής για την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός "new deal" για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε εισαγάγει στην δημόσια συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη φετινή ΔΕΘ με την επισήμανση  ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για μία γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση. Η Κουμουνδούρου θυμίζει επίσης  πως το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία είχε ήδη κάνει ένα πρώτο βήμα, καθώς προβλεπόταν και διαγραφή σημαντικού μέρους του ονομαστικού χρέους του οφειλέτη που θα έμπαινε στη ρύθμιση του 2021.

Η συζήτηση στην Βουλή θα διεξαχθεί στα απόνερα της οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σπίτι που ενοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοχή "Βρωμοπήγαδο" της Λαυρεωτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη ζητήσει  από τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τα 32 ακίνητα που έχει στην κατοχή του και το μισθωτήριο για το ρετιρέ όπου διαμένει στον Λυκαβηττό. Επίσης  ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει παρουσιάσει προσχέδιο τροπολογίας για την προσθήκη στα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και των όποιων ρυθμίσεων δανείων τους και των οφειλών τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση που ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα την αντιπρότασή της για την έκθεση Πισσαρίδη κατακεραυνώνει την κυκβέρνηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της στην πανδημία τονίζοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των συνοικιακών καταστημάτων βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα του οριστικού λουκέτου και των αθρόων απολύσεων.

Γι' αυτό, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτούνται ακόμη πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Αλλιώς ο εκτρωματικός όπως χαρακτηρίζεται πτωχευτικός κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα αποτελέσει οριστική ταφόπλακα τόσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όσο και για τους εργαζόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να μην τον εφαρμόσει από την αρχή της νέας χρονιάς διότι τότε θα μιλάμε "για την πιο βίαιη φτωχοποίηση και οικονομικά και κοινωνικά συντρίμια".

Πηγές της  αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως το ελάχιστο που έχει να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι να στηρίξει ουσιαστικά με ρευστότητα και όχι με αναστολές εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αναλαμβάνοντας το δώρο Χριστουγέννων ώστε και ρευστότητα να υπάρξει στην αγορά και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν μία σημαντική ενίσχυση και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν.

δώρο ΧριστουγέννωνΑλέξης Τσίπραςπροϋπολογισμός