Πολιτική|15.12.2020 10:24

Προϋπολογισμός: Η ώρα της μάχης των αρχηγών των κομμάτων

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται η πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι σήμερα το βράδυ θα πάρουν τον λόγο στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού. Η διαδικασία θα διεξαχθεί με μόλις 50 βουλευτές παρόντες, λόγω των υγειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό και μάλιστα οι περισσότεροι αναμένεται να ψηφίσουν εξ… αποστάσεως, μέσω επιστολικής ψήφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι πλέον κλείνει ένα κεφάλαιο και το 2021 ανοίγει ένα νέο. Ειδική μνεία θα κάνει στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας αναφορικά με τον προϋπολογισμό ότι έχει συνταχθεί σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα, όμως, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κεφαλαίου και το άνοιγμα ενός νέου που θα σηματοδοτήσει η το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης του πληθυσμού και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θα σταθεί, ιδιαίτερα, στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία φτάνουν τα 24 δισ ευρώ, τη στιγμή που, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος δεν προβλέπονται νέοι φόροι για το 2021. Αντιθέτως, σύμφωνα με την κυβέρνηση, από 1 Ιανουαρίου του 2021 θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων με τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει τα πυρά του προς την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας, αφενός σε ότι αφορά το υγειονομικό κομμάτι και αφετέρου το οικονομικό. Και στις δύο πτυχές, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς ενώ θα πάει και ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας ότι ο Προϋπολογισμός δεν προβλέπει επιπρόσθετες δαπάνες για την Υγεία, μολονότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα βέλη της, επίσης, θα εξαπολύσει και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας εκτός τόπου και χρόνου τον προϋπολογισμό, με δεδομένο ότι προβλέπει 4,7% ανάπτυξη το 2021. Επίσης, πιθανότατα θα επαναφέρει τις προτάσεις του κόμματος για μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού, που εργάζεται στην Υγεία, την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων ως έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών.

προϋπολογισμόςΑλέξης ΤσίπραςΦώφη ΓεννηματάΚυριάκος Μητσοτάκης