Πολιτική|04.01.2019 10:22

Υπόθεση Novartis: Από «βαθύ λαρύγγι», αθώα περιστερά ο Μανιαδάκης

Σοφία Φασουλάκη

Οι γρήγοροι ρυθµοί µε τους οποίους λειτούργησε η ∆ικαιοσύνη οδήγησε τον συνήγορο να σπεύσει στο γραφείο της ανακρίτριας, προκειµένου να δηλώσει τη διάθεση του πρώην µάρτυρα να συνεργαστεί µε τη ∆ικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι θα βρεθεί ενώπιόν της οποτεδήποτε του ζητηθεί. Την ίδια ώρα, µε εντολή των εισαγγελέων Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς, έγινε αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του κ. Μανιαδάκη, καθώς, έχοντας την ιδιότητα του κατηγορουµένου, οι Αρχές µπορούν να κάνουν και κατ’ οίκον έρευνα και να τον ψάξουν πιο εξονυχιστικά.

Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν βρήκαν στο σπίτι ούτε... καρέκλα, γεγονός που -σύµφωνα µε τις Αρχές- επιβεβαιώνει τις υπόνοιές τους ότι ο κ. Μανιαδάκης ετοιµαζόταν να φύγει µε όλη του την οικογένεια στο εξωτερικό.

Εάν και ο ίδιος ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας είπε στη συνέντευξή του (σ.σ.: στον ΣΚΑΪ) ότι είχε ενηµερώσει τις Αρχές για το επικείµενο ταξίδι του στην Ισπανία, οι Αρχές διαψεύδουν ότι είχε ενηµερώσει για µετεγκατάσταση, γεγονός που πληροφορήθηκαν από το σήµα της Αστυνοµίας, όταν είδαν τη µεταφορά όλης του της οικοσκευής.

Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που τον «µπλόκαραν» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ παράλληλα του άσκησαν δίωξη για το αδίκηµα της παθητικής δωροδοκίας, µετά την κατάθεση του έτερου προστατευόµενου µάρτυρα «Μάξιµου Σαράφη».

«Είµαι απόλυτα σύννοµος»

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι ήταν οι εισαγγελείς εκείνοι που του ζήτησαν να βοηθήσει την έρευνα, λόγω των γνώσεων που είχε στη φαρµακευτική δαπάνη, και πως ξεκίνησε να συµµετέχει σε αυτήν τη διαδικασία ως «εµπειρογνώµονας». Αντίθετα, εισαγγελικές πηγές σηµειώνουν ότι ο «Γιάννης Αναστασίου» προσήλθε αυτοβούλως στις Αρχές, ζητώντας να δώσει στοιχεία, καταθέτοντας µάλιστα δύο φορές, πέρυσι τον Ιανουάριο.

Σύµφωνα µε τον κατηγορούµενο πλέον, η «Κελέση» και ο «Σαράφης» τον ενοχοποίησαν στις καταθέσεις τους, λέγοντας ότι δωροδοκήθηκε, µε την «Κελέση» να παίρνει πίσω την κατάθεσή της όσον αφορά το πρόσωπό του και τον Μάξιµο Σαράφη να «επιµένει».

Τι έλεγε για Σαλµά, Λοβέρδο και Αδωνι

Σε µία από τις τηλεοπτικές του εµφανίσεις ο Νίκος Μανιαδάκης υποστήριξε ότι ουδέποτε µίλησε για υπουργούς όταν είχε την ιδιότητα του προστατευόµενου µάρτυρα. Στην κατάθεσή του, ωστόσο, στις 3 Ιανουαρίου ο κ. Αναστασίου «καρφώνει» τον Μάριο Σαλµά, λέγοντας:

«οι συναντήσεις του Σαλµά µε τους εκπροσώπους των εταιρειών δεν γίνονταν στα γραφεία του υπουργείου Υγείας, αλλά σε ξεχωριστό γραφείο που είχε δηµιουργήσει σε κτίριο εκτός του υπουργείου, όπου στεγάζονταν υπηρεσίες του ΕΟΠΠΥ, επί της λεωφόρου Κηφισίας, σε όροφο όπου δεν στεγαζόταν κανείς άλλος. Ηταν διάχυτη η φήµη», προσθέτει ο µάρτυρας, «στον χώρο των φαρµακευτικών εταιρειών, ότι στον συγκεκριµένο χώρο και στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών ο Σαλµάς ελάµβανε παρανόµως χρήµατα, προκειµένου να εξυπηρετεί τα συµφέροντα των φαρµακευτικών εταιρειών.

Συναντούσε πάντα µόνος του τους εκπροσώπους των εταιρειών, χωρίς παρουσία οποιουδήποτε συνεργάτη του. Είχε διαφορετικές γραµµατείς απ’ ό,τι στο υπουργείο και επιπλέον διατηρούσε τις τιµές των φαρµάκων και τα δελτία τιµών στον προσωπικό του υπολογιστή και είχε απευθείας συνεργασία και πρόσβαση κατά τη διάρκεια της προετοιµασίας των τιµών µε τα στελέχη του ΕΟΦ. Μάλιστα κυκλοφορούσε έντονα η φήµη στην αγορά ότι επί υπουργίας του υπήρξαν περιπτώσεις αυξήσεως τιµών, όπως για παράδειγµα του φαρµάκου “...”, παρά τις δηµόσιες τοποθετήσεις του ότι δεν έχει δοθεί καµία αύξηση τιµής ούτε για τις περιπτώσεις διόρθωσης τιµών σε περίπτωση λάθους».

Σε άλλο σηµείο της κατάθεσής του προσθέτει για τον Μάριο Σαλµά «...σε µία περίπτωση αµέσως, ύστερα από συνάντηση µε εκπροσώπους φαρµακευτικής 
επιχείρησης, την οποία δεν µπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε µεγάλη δεσµίδα χαρτονοµισµάτων των 50 ευρώ»!

Οι «γκρίζες ζώνες» Στη δεύτερη πολυσέλιδη κατάθεσή του ο «Γιάννης Αναστασίου» κάνει µια θεωρητική αναδροµή στη δαπάνη του φαρµάκου στην Ελλάδα από το 2000 µέχρι το 2015, υπολογίζοντας µάλιστα «το προϊόν της διαφθοράς» µόνον από τη Novartis στα 1,8 δισεκατοµµύρια ευρώ.

Προχωρεί όµως ένα βήµα περισσότερο, µε αναφορές στους υπευθύνους της διαµόρφωσης των τιµών στα φάρµακα επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου (2011), κάνοντας λόγο για «γκρίζες ζώνες», ενώ µιλώντας για την περίοδο της υπουργίας του Αδώνιδος Γεωργιάδη υποστηρίζει ότι τα άτοµα που διαµόρφωναν τις τιµές εξυπηρετούσαν τα συµφέροντα της Novartis.

Νίκος ΜανιαδάκηςNovartis