Πολιτική|18.12.2020 07:57

Αλλαγή φρουράς στην Πρεσβεία μας στα Σκόπια - Ποιος είναι ο νέος εκλεκτός της Αθήνας

Τίμος Φακαλής

Αλλαγή φρουράς έπειτα από 4,5 χρόνια στην ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια. Ο πρώτος Πρέσβης της Ελλάδας στη γειτονική χώρα, Δημήτρης Γιαννακάκης, αποχωρεί και επίσημα αυτήν την βδομάδα από τα Σκόπια, έχοντας χειριστεί όλη την τελευταία κρίσιμη περίοδο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης αλλά και όλο το μετέπειτα διάστημα της εφαρμογής της. 

Στα Σκόπια επιστρέφει-αυτή τη φορά ως επικεφαλής-από την Πραιτόρια της Νότιας Αφρικής ένας παλιός γνώριμος των γειτόνων ο Πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος ο οποίος είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στο ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου που λειτουργούσε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας  ως το καλοκαίρι του 2019. Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών το Γραφείο Συνδέσμου αναβαθμίστηκε σε Πρεσβεία.

Ο Δημήτρης Γιαννακάκης, μετριοπαθής και χαμηλών τόνων, εργάστηκε εντατικά για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για το λιώσιμο των πάγων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Τόσο ο Ζόραν Ζάεφ, οι αρχηγοί κομμάτων όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι αναγνώρισαν-αποχαιρετώντας τον-τη συμβολή του στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Αθήνας-Σκοπίων αλλά και την υποστήριξή του στις προσπάθειες που κάνει η χώρα να ενταχθεί μετά το ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.  

Αν και η πανδημία, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος της γειτονικής χώρας και οι εκλογές στην Ελλάδα που οδήγησαν στην αλλαγή κυβέρνησης «φρέναραν» τη γρήγορη εφαρμογή της Συμφωνίας, επί των ημερών του, η γειτονική χώρα προχώρησε στην συνταγματική υιοθέτηση του νέου ονόματος, άλλαξαν οι πινακίδες σε όλα τα υπουργεία, ενώ υπήρξε προσπάθεια να προσαρμοστούν οι ταμπέλες των μνημείων-εν μέσω αντιδράσεων- όπως ορίζει η Συμφωνία και διοργανώθηκε το πρώτο επίσημο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στη χώρα. 

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία προσαρμογής των επίσημων εγγράφων όπως στα διαβατήρια, η απάλειψη αλυτρωτικών συμβόλων από δημόσιους χώρους και κτίρια αλλά και η αντικατάσταση των πινακίδων στα αυτοκίνητα.  Άμεση ήταν και η αντίδρασή του σε ανώτατο επίπεδο όταν η υπουργός Εργασίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Ρασέλα Μιζράχι, επανατοποθέτησε στο υπουργείο πινακίδα, στην οποία αναγραφόταν το προηγούμενο συνταγματικό όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας») και τελικά αποπέμφθηκε. 

Ο νέος Πρέσβης θα αναλάβει τα καθήκοντά του το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών να συνεχίζει να αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την Αθήνα.

Ελληνική Πρεσβεία/Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι με τον Έλληνα Πρέσβη Δημήτρη Γιαννακάκη
ΣκόπιαΈλληνας πρέσβηςΒόρεια Μακεδονία