Πολιτική|17.12.2020 17:37

Βουλή: Κόντρες στην Επιτροπή Θεσμών για την Επιστολή Τσίπρα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την άρνηση της πλειοψηφίας, προκειμένου το Ελεγκτικό Συνέδριο να ελέγξει κατά προτεραιότητα τα τρία ζητήματα («λίστα Πέτσα», συμβάσεις πολύμανσης και απεντόμωσης σωφρονιστικών καταστημάτων και προμήθεια των μασκών στα σχολεία) συνάντησε η επιστολή του ΑλέξηΤσίπρα. Οι βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν, μάλιστα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης μιας ανεξάρτητης Αρχής, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμένουν ότι πρέπει να γίνει εις βάθος έρευνα.

«Προς το Ελεγκτικό Συμβούλιο, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει δικαίωμα κατά το νόμο, πόσο μάλλον στην περίοδο που περνάμε, να επισημάνει ζητήματα. Αλλά όχι απαγόρευση με το πρόσχημα ότι αυτό είναι εκτός ύλης. Δεν μπορείτε να λέτε πως σκέφτηκε, πως αποτόλμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο να κάνει αυτούς τους ελέγχους για τυπικούς λόγους», είπε αρχικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και προσέθεσε: «Πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με την ευθύνη που αναλογεί στην κατάσταση που βιώνει η χώρα, να ζητήσουμε από το πολύ καλό αυτό Δικαστήριο να βοηθήσει και να επικουρήσει μία κοινωνία και ένα πολιτικό σύστημα που έχει προβλήματα τα οποία έχουν μεγεθυνθεί μέσα στην πανδημία».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Ευρυπίδης Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι «αυτή η τακτική είναι απολύτως επικίνδυνη, να εργαλειοποιείτε κάθε φορά η Δικαιοσύνη για λόγους πολιτικής νομιμότητας». Για εργαλειοποίηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να το κατευθύνει , να το χειραγωγήσει για να στραφεί προς κάποιες έρευνες τις οποίες έχουν ανακοινώσει ως σκάνδαλα, έκανε λόγο η Σοφία Βούλτεψη. « Θεωρώ, ότι το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν ένας εντυπωσιασμός, ώστε να λένε τα δελτία ειδήσεων, «ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Δεν είναι υπάλληλός μας ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν είναι υπάλληλος των Αρχηγών των κομμάτων. Εδώ είναι μια καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία μετέχουν κοινοβουλευτικοί και δεν μπορεί να την καπελώσει κανένας Αρχηγός κόμματος. Έχει εδώ βουλευτές και αν θέλει τους λέει τη γνώμη του, τους παρακινεί κ.λπ.», προσέθεσε η ίδια.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο παριστάμενος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς δεσμεύτηκε ότι θα λάβει τα πρακτικά της Επιτροπής και θα τα εξετάσει.

ελεγκτικό συνέδριολίστα ΠέτσαΑλέξης Τσίπρας