Πολιτική|21.12.2020 15:44

Τσίπρας: H κυβέρνηση «των αρίστων» κατέληξε κυβέρνηση των «αχρήστων»

Βούλα Κεχαγιά

Ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας έθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία και την λειτουργία της υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης για να ψηφίσει κρίσιμες παρεμβάσεις χωρίς καμία διαβούλευση και δημόσια συζήτηση.  Ανέφερε μάλιστα πως η κυβέρνηση ξεκίνησε αυτοαποκαλούμενη ως κυβέρνηση «των αρίστων» και κατέληξε ως κυβέρνηση των «αχρήστων».

Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για θέματα Δημοκρατίας, διαφάνειας, κοινοβουλευτικής λειτουργίας και λογοδοσίας «γιατί η δημοκρατία δεν μπορεί να βρίσκεται σε καραντίνα και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για σημαντικές συμβάσεις».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως η κυβέρνηση ψηφίζει κρίσιμες ρυθμίσεις χωρίς καμία διαβούλευση «που δεν θα πέρναγαν καν έξω από το καφενείο» και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της εκπρόθεσμης τροπολογίας που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Πέμπτη βράδυ για την εξίσωση των πτυχίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τα πτυχία των απόφοιτων κολεγίων.

«Μ' αυτόν τον τρόπο έχετε βρει την φάμπρικα, χωρίς να ανοίγει μύτη  και με τα ΜΜΕ μπουκωμένα με 20 εκατομμύρια ευρώ και με τους βουλευτές της ΝΔ να έχουν εκχωρήσει της ψήφο τους στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων μέσω της επιστολικής ψήφου» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι τί λένε οι μηχανικοί βουλευτές της ΝΔ ποια η άποψή σας για την αριστεία Να εξισώνετε τα  δικαιώματα των  παιδιών που με το σπαθί τους μπήκαν σε σχολή στο Μετσόβειο ή στην ΑΣΟΕΕ με τα παιδιά που δεν πέτυχαν αλλά είχαν την οικονομική δυνατότητα οι γονείς τους να τους στείλουν σε ένα κολλέγιο διετούς φοίτησης. Αυτό είναι ντροπή δεν έχει ξαναγίνει». 

\Κατήγγειλε δε ότι με χυδαίο τρόπο η κυρία Κεραμέως εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτικά  κι ότι έχει αποδείξει ότι είναι υπουργός της ιδιωτικής παιδείας και των ιδιωτικών συμφερόντων, θίγοντας συγχρόνως και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τη Δημοκρατία και δεν συνιστά μόνο πολιτική διαφωνίας, καθώς αυτή η διαδικασία συνιστά θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας στη χώρα.

Εκ παραλλήλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για προτεραιοποίηση συγκεκριμένων ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και σχολίασε πως η κυβέρνηση αρνείται να πει «το παραμικρό για το όριο που έχει  στήσει η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου, η οποία έχει μοιράσει με σειρά απευθείας αναθέσεων 1,7 εκ. με ανατιμήσεις σε προϊόντα ακόμη και 454% σε νεοσύστατες εταιρείες ή σε άλλες που αλλάζουν το καταστατικό τους λίγες ημέρες προτού υπογράψουν σύμβαση.
Παράλληλα έθεσε την υπόθεση "Παλαντίρ" ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τη σύμβαση.

«Τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές, που έπαιξε κεντρικό ρόλο στο Cambridge Analytica»  και ρώτησε: «Τι ακριβώς πάτε να κάνετε; Πάτε να εκμεταλλευτείτε την αναστάτωση της πανδημίας για να παίξετε ένα βρώμικο παιχνίδι με τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών και τον έλεγχο του διαδικτύου;» Στην συνέχεια επέμεινε να δοθεί στη δημοσιότητα που έχει συναφθεί μεταξύ Παλαντίρ και ελληνικού δημοσίου θυμίζοντας πώς πέραν τού ότι συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες πρωταγωνίστησε σε σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας συλλέγοντας εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών.

Εκ παραλλήλου ο Αλέξης Τσίπρα επανήλθε στις καταγγελίες μέσω δημοσιευμάτων στο λεγόμενο διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημοσιευτούν όχι μόνο τα σχετικά ρεπορτάζ από τα sites αλλά και μία από τις δημοσιογράφους που τα υπέγραφαν. Σχολίασε πως δεν είναι ο ίδιος που πρέπει να αποδείξει τις καταγγελίες αλλά ο κ. Πέτσας οφείλει να αποδείξει ότι οι δημοσιογραφικές καταγγελίες δεν ισχύουν για να τονίσει: «Η δυσανεξία σας στην κριτική και τα ρεπορτάζ και σε κάθε φωνή που σάς ασκεί κριτική είναι πρωτοφανής και σπάνια για την δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης». Ανέφερε δε ότι προκύπτει μέγα ζήτημα Δημοκρατίας την ευθύνη για το οποίο δεν φέρει μόνο ο κ. Πέτσας, - που πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες- αλλά ο κ. Μητσοτάκης που έδωσε εντολή για χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς κριτήρια.

Αλέξης ΤσίπραςΒουλή