Πολιτική|23.12.2020 19:26

Ο Τσίπρας ψάλλει τα... κάλαντα στην κυβέρνηση με φουλ επίθεση

Βούλα Κεχαγιά

Μπορεί η παραμονή Χριστουγέννων να είναι γεμάτη χριστουγεννιάτικα κάλαντα για τον Αλέξη Τσίπρα, όμως ήδη από σήμερα φρόντισε να αφήσει το στίγμα του για τις κινήσεις του μετά τις γιορτές καταθέτοντας-όπως είχε ανακοινώσει στη Βουλή- αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τα φαινόμενα αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος σχολίαζε πως το Bloomberg το οποίο δεν είχε την τύχη να συμμετέχει στη λίστα Πέτσα, κατατάσσει την Ελλάδα στις χειρότερες χώρες για να ζει κανείς εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να πανηγυρίζει.

Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση φρόντισε να δείξει τα δόντια της και για την υπόθεση Folli Follie ζητώντας απαντήσεις για τις σχέσεις των ιδιοκτητών της με την οικογένεια Μητσοτάκη. 

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμπυκνώνεται στο σκεπτικό του πως η κυβέρνηση για διάστημα μεγαλύτερο των 9 μηνών όλο και πιο έντονα επικαλείται την υγειονομική κρίση και την αξιοποιεί ως ευκαιρία για αδιαφανείς πρακτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται την νομοθέτηση με σωρεία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα από νομοσχέδια και τροπολογίες της τελευταίες στιγμής διευκολύνοντας ευνοϊκά σε εκείνη συμφέροντα και επιτρέποντας τη διασπάθιση και σπατάλη του δημοσίου χρήματος.

Αναφέρεται στην διεύρυνση του καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων και των παρεκκλίσεων από τις υποχρεώσεις διαφάνειας των δημόσιων συμβάσεων και τονίζει πως η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για προτεραιοποίηση συγκεκριμένων ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών μιλώντας από το βήμα της Βουλής είχε αναφέρει ότι μόνο η γενική γραμματεία αντεγκληματικής πολιτικής έχει προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πρότασή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως η κυβέρνηση έχει αναστείλει de facto τη λειτουργία του θεμελίου κάθε ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινωνίας, δηλαδή την ελευθερία έκφρασης και κριτικής, κι αυτό χρηματοδοτώντας αδιαφανώς τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ μέσω της λίστας Πέτσα ή ζητώντας τη λογοκρισία ή καρατόμηση δημοσιογράφων.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θίγει το ζήτημα των διπλών συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων, λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια να αποτελέσει αντικείμενο λαθροχειριών που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις περιπτωσιολογικές και αποσπασματικές επιλογές της. Όταν το ζήτημα ήρθε στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φίμωσε όσους προσπάθησαν να την ελέγξουν. Όπως λέει ενδεικτικά η κυβέρνηση αρνήθηκε να δοθούν τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στη δημοσιότητας αλλά και να συναινέσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση των αρμοδίων υπουργών και του προέδρου του ΕΟΔΥ και της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ως αποκορύφωση της αντιθεσμικής δράσης της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει τη σύμβαση που φέρεται να έχει συνάψει με την εταιρία Pallantir με τον πρωθυπουργό να αδυνατεί να εξηγήσει γιατί μία σύμβαση που βοηθά την κυβέρνηση μέσα στη πανδημία δεν δημοσιοποιείται. Ένα ακόμη σημείο που τονίζει σχετίζεται με την λειτουργία της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής όπου όπως αναφέρει παρουσιάζεται το φαινόμενο απουσίας πλήρους τεκμηρίωσης κι αναλυτικής κοστολόγησης για προτεινόμενες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ