Πολιτική|09.01.2021 12:16

Τσαβούσογλου: Εξετάζουμε την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα και άνοιγμα νέας σελίδας με την ΕΕ επιδιώκει πλέον η τουρκική διπλωματία, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τις πρώτες επισκέψεις του το 2021 στην Ευρώπη.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με την Ισπανίδα ομόλογό του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι:

«Το 2020, βιώσαμε ένταση στις σχέσεις μας με την ΕΕ λόγω των προβλημάτων που είχαμε με ορισμένες χώρες-μέλη. Δεν ήταν κάτι που το επιθυμούσαμε. Αλλά ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, χάρη στη βούληση της Ισπανίας και άλλων λογικών χωρών ο διάλογος προτιμήθηκε από την ένταση. Και η τελευταία σύνοδος κορυφής προετοίμασε το έδαφος για κάτι τέτοιο. Τώρα ετοιμαζόμαστε για να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την ΕΕ».

Προτεραιότητα της τουρκικής διπλωματίας αποτελεί η έναρξη του διαλόγου με την Ελλάδα, με την οποία διεξάγονται σχετικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

«Και με τη γείτονά μας την Ελλάδα έχουμε μπροστά μας ευκαιρίες να ξεκινήσουμε διάλογο. Εξετάζουμε τις δυνατότητες. Ως Τουρκία είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και υπέρ του καθίσουμε και να μιλήσουμε. Τα ζητήματα εξάλλου μόνο με αυτόν τον τρόπο λύνονται και οι εντάσεις μόνο με αυτή τη μέθοδο μειώνονται».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι στις 21 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον Ζοζέπ Μπορέλ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, υφυπουργών και μεταξύ άλλων υπουργείων ευρωπαϊκών χωρών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο.

«Υπάρχουν συμφωνίες που διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή και που μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις μας. Εάν μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις αυτών των συμφωνιών, θα υπογράψουμε αυτές τις συμφωνίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής», δήλωσε, με την Ισπανίδα ΥΠΕΞ να προτείνει έναν μηχανισμό παρακολούθησης αυτής της διαδικασίας. Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων με την Ισπανία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Μεβλούτ Τσαβούσογλουκρίση στη Μεσόγειοελληνοτουρκικές σχέσεις