Πολιτική|11.01.2021 18:34

ΣΥΡΙΖΑ: Ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής εδώ και τώρα

Βούλα Κεχαγιά

Τα θέματα της οικονομίας εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύει η Κουμουνδούρου διαπιστώνοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιβίωσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, που επέρριψε ευθύνες στους γιατρούς σε σχέση με την επιλογή των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως απαιτείται ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που οδηγεί σε κοινωνικό αδιέξοδο.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως όλοι αντιλαμβάνονται πλέον πως ο στόχος του 4% ανάπτυξης για το 2021 όχι μόνο δεν είναι εφικτός εκτιμώντας πως η χώρα μπαίνει σε νέες περιπέτειες καθώς καταγράφει και τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

H αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, τονίζει πως οι επιχειρήσεις συνθλίβονται από την έλλειψη ρευστότητας και τη σώρευση χρεών, έπειτα από μία χρονιά βαθιάς ύφεσης και καταβαράθρωσης του τζίρου τους, «ως συνέπεια των απαράδεκτων κυβερνητικών χειρισμών». 

Επαναλαμβάνει δε πως απαιτείται άμεσα η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και η ουσιαστική στήριξη των μισθών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, η κυρία Αχτσιόγλου σημειώνει πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με «κούρεμα» της βασικής οφειλής.

Στο μεταξύ σήμερα και ενώ συνεχίζονται οι εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με την ανάδειξη και νέων τάσεων («Ομπρέλα», ΡΕΝΕ) δόθηκε στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο της πολιτικής απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου για τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών. 

Σύμφωνα με αυτόν εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει συζήτηση για το πρόγραμμα ώστε να εκκινήσουν περιφερειακές επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε πρωτεύουσες νομών για συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς. Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος παρά τους περιορισμούς της πανδημίας. Θα αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα για την ψηφιακή συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες.

Για τη διαδικασία της εκλογής θα στηθούν κάλπες στα γραφεία των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να ψηφίσουν αυτοπροσώπως τα μέλη. Όμως, θα προβλέπεται και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου με όλες τις εγγυήσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τον Μάρτιο θα γίνουν συνεδριάσεις των Οργανώσεων Μελών για τη συζήτηση του προγράμματος και τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί ψηφιακή προγραμματική συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μελών των νέων νομαρχιακών επιτροπών, της κοινοβουλευτικής ομάδας και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΑ (περίπου 1.500-2.000 άτομα)

ΚορονοϊόςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ