Πολιτική|06.01.2019 16:10

Σταϊκούρας στο Έθνος: Με αυτόν τον καπετάνιο η χώρα δεν θα βρει την Ιθάκη της

Σπύρος Μουρελάτος

«Όσοι χρησιμοποιούν τη σκανδαλολογία ως όχηµα πολιτικής επιβίωσης να γνωρίζουν ότι “οι άνθρωποι που µένουν σε γυάλινα σπίτια δεν θα πρέπει να πετούν πέτρες”» υπογραµµίζει µε νόηµα ο τοµεάρχης Οικονοµικών της Νέας ∆ηµοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας. Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι ναρκοθετεί τα θεµέλια της οικονοµίας και εντέλει κρατά τη χώρα «κλειδωµένη» στη µνηµονιακή γραµµή. 

Το κόµµα σας καταγγέλλει σκευωρία και οσµή παρακράτους στον απόηχο των νοµικών χειρισµών στην υπόθεση της Novartis. Ποιες οι επόµενες κινήσεις σας; 

Καθηµερινά, µε ευθύνη της κυβέρνησης, η ποιότητα των θεσµών διακυβέρνησης υποβαθµίζεται, το κράτος δικαίου υπονοµεύεται και η διάκριση των εξουσιών απειλείται. Η Νέα ∆ηµοκρατία, όπως και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, θα διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσµών, αποτρέποντας, από κοινού πιστεύω µε τις άλλες δηµοκρατικές δυνάµεις της χώρας, την επιχειρούµενη θεσµική εκτροπή. Και θα επαναλάβω µια επισήµανση: Όσοι χρησιµοποιούν τη σκανδαλολογία ως όχηµα πολιτικής επιβίωσης να γνωρίζουν ότι «οι άνθρωποι που µένουν σε γυάλινα σπίτια δεν θα πρέπει να πετούν πέτρες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει πως η Νέα ∆ηµοκρατία θα επιστρατεύσει όλο το θεσµικό της οπλοστάσιο ώστε να µπλοκάρει την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Να αναµένουµε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από το κόµµα σας προτού αυτή έλθει στη Βουλή;

Η Νέα ∆ηµοκρατία, µε αίσθηµα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία και την προοπτική της χώρας, έχει ήδη χρησιµοποιήσει το θεσµικό οπλοστάσιο που διαθέτει για να αποδείξει ότι η Συµφωνία των Πρεσπών, το περιεχόµενο της οποίας απορρίφθηκε απ’ όλες τις προηγούµενες κυβερνήσεις, είναι εθνικά επιζήµια, οπότε και δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούµε και µελλοντικά. Το πώς και το πότε συναρτώνται µε τις εξελίξεις.

Μπορεί η κυβέρνηση να πορευτεί απρόσκοπτα ακόµη και ύστερα από ενδεχόµενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη;

Τα σενάρια αδιατάρακτης συνέχισης της κυβερνητικής θητείας σε περίπτωση απώλειας της πλειοψηφίας είναι πολιτικά και κοινοβουλευτικά προβληµατικά. Η ουσία είναι ότι η σηµερινή κυβέρνηση, µε µόνη συγκολλητική ουσία τον πολιτικό καιροσκοπισµό, έχει δηµιουργήσει συνθήκες ασφυξίας και µιζέριας στο πεδίο της οικονοµίας, απογοήτευσης και ανασφάλειας στο πεδίο της κοινωνίας, και διχαστικής όξυνσης στο πεδίο της πολιτικής. Συνεπώς, µε αυτόν τον καπετάνιο και µε αυτό το πλήρωµα η χώρα, χωρίς πυξίδα, δεν θα βρει την Ιθάκη της. Γι’ αυτό, όσο πιο γρήγορα ο κ. Τσίπρας, µε ή χωρίς τον κυβερνητικό εταίρο, κλείσει την προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα µας.

Η χώρα όµως ανακάµπτει, όπως αποτυπώνουν οι δείκτες της οικονοµίας. Μήπως µεµψιµοιρείτε;

Η αλήθεια είναι ότι η οικονοµία σέρνεται σε µια κατάσταση παραλυτικής στασιµότητας. Επιχειρηµατολογώ: Υπερφορολογούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από το 2015 επιβλήθηκαν 29 νέοι φόροι και συνολικά µόνιµα µέτρα λιτότητας 9,5 δισ. ευρώ, µε αποτέλεσµα οι οφειλές των πολιτών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταµεία να έχουν εκτοξευθεί κατά 61%. Υφίσταται εσωτερική στάση πληρωµών, σε κρίσιµους τοµείς, όπως είναι το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων.

Υπάρχει κυβερνητική αλλεργία στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και «καρκινοβατούν» εµβληµατικές ιδιωτικές επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού. Κεφαλαιακοί περιορισµοί εξακολουθούν να υφίστανται και οι ληξιπρόθεσµες οφειλές του ∆ηµοσίου δεν έχουν ακόµη εκκαθαριστεί. Ενώ το δήθεν «ολιστικό» κυβερνητικό αναπτυξιακό σχέδιο συνιστά µια γενικόλογη «έκθεση ιδεών», χωρίς ποσοτικοποιηµένους στόχους και συγκεκριµένες πολιτικές. Αυτές οι επισηµάνσεις καταδεικνύουν αυτό που ολόκληρη η κοινωνία αντιλαµβάνεται: ότι η σηµερινή κυβέρνηση δεν µπορεί να επιτύχει υψηλή και διατηρήσιµη ανάπτυξη.

Εσχάτως η Νέα ∆ηµοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για τακτική καµένης γης στην οικονοµία. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριµένος;

Η χώρα παραµένει «κλειδωµένη» στη µνηµονιακή γραµµή, αφού οι βαριές πολιτικές λιτότητας συνεχίζονται, οι δηµοσιονοµικοί στόχοι διατηρούνται -για πολλά χρόνια- υψηλοί, η δηµόσια περιουσία είναι δεσµευµένη για έναν αιώνα, και η Ελλάδα βρίσκεται ενταγµένη σε αυστηρό καθεστώς ενισχυµένης εποπτείας.

Επιπλέον, η χώρα δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, αφού η ανταγωνιστικότητά της υποχωρεί, το κόστος δανεισµού από τις διεθνείς αγορές είναι υψηλό, το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται, το Χρηµατιστήριο έχει καταρρεύσει, καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει µε ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστηµα, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται, η ρευστότητα σηµαντικών δηµοσίων φορέων επιδεινώνεται και το κράτος διογκώνεται. Ολα αυτά, µε δεδοµένο και το γεµάτο κινδύνους εξωτερικό περιβάλλον, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ναρκοθετεί τα θεµέλια της οικονοµίας.

Πώς σκοπεύει να πείσει η Νέα ∆ηµοκρατία διεθνείς επενδυτές να επιλέξουν τη χώρα µας; Αρκούν οι εξαγγελίες για µείωση της φορολογίας;

Η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί στιβαρή ηγεσία, πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα, αξιοπιστία και υλοποίηση ενός ολοκληρωµένου σχεδίου. Σχέδιο που η Νέα ∆ηµοκρατία έχει ήδη παρουσιάσει, διαρκώς εµπλουτίζει και επικαιροποιεί, µε βασικούς άξονες την απλοποίηση της φορολογίας και τη γενναία µείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την υλοποίηση µεταρρυθµίσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγµατική οικονοµία.

Σχέδιο που θα ενισχύει την ποσότητα και θα βελτιώνει τη σύνθεση και την ποιότητα του πλούτου της χώρας, διασφαλίζοντας τη συστηµατική και µε χαµηλό κόστος δανεισµού χρηµατοδότηση της χώρας από τις αγορές. Η υλοποίησή του θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθµούς ανάπτυξης. Αυτοί, µε τη σειρά τους, θα βελτιώσουν τη βιωσιµότητα του χρέους, δίνοντας τη δυνατότητα για σταδιακή αποκλιµάκωση των υψηλών δηµοσιονοµικών στόχων. Και έτσι η χώρα θα µπει στο επιδιωκόµενο ανοδικό σπιράλ.

Αυτοδυναµία ή κυβέρνηση συνεργασίας; Ανησυχείτε µήπως η επόµενη κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα έως την προεδρική εκλογή του 2020;

Αυτοδυναµία, µε ευρύτερες όµως πολιτικές και κοινωνικές συνεννοήσεις. Και η επόµενη κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας θα έχει µακρύ χρονικό ορίζοντα διακυβέρνησης.

Νέα ΔημοκρατίασυνέντευξηΧρήστος Σταϊκούρας