Πολιτική|06.01.2019 16:32

Χρήστος Πρωτόπαπας στο Έθνος: Δεδομένοι δεν είμαστε για κανέναν

Φώφη Γιωτάκη

τον κίνδυνο δημιουργίας νέων αδιεξόδων για τη χώρα φέρνει, σύµφωνα µε τον Χρήστο Πρωτόπαπα, η ψήφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο στενός συνεργάτης της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής -και στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόµµατος, µε την ευθύνη παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου- χαρακτηρίζει «ιδεολογικό αντίπαλο» τη Ν∆ και ζητά ταυτόχρονα τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές για να ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο.

Ο κ. Πρωτόπαπας µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Μαλέλη, «φωτίζει» τις πολιτικές στοχεύσεις του Κινήµατος Αλλαγής προς και µετά τις εκλογές και υποστηρίζει ότι «µε το αποτέλεσµα θα τρίβουν πολλοί τα µάτια τους».

Στο ερώτηµα για το αν επιβεβαιωθεί ο κ. Σηµίτης που πρόβλεψε νέο δανεισµό της χώρας από τον ESM, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι «υπάρχει λύση, χωρίς µνηµόνια και µέτρα». Για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, τέλος, κάνει λόγο για µεθόδευση της κυβέρνησης µε τους γνωστούς «θύλακες» στη ∆ικαιοσύνη και καταλήγει: «Να βγουν απ’ όλους οι κουκούλες».

Κύριε Πρωτόπαπα, η κυρία Γεννηµατά είπε ότι το «2019 µπορεί να είναι η χρονιά µας». Για ποιους;

Πρώτα για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Για να ελπίζουν ξανά. Για να ζουν µε αξιοπρέπεια, σε µια χώρα που θα αφήνει οριστικά πίσω της την κρίση. Με αλλαγές παντού. Με το Κίνηµα Αλλαγής πρωταγωνιστή. Πάντως τα δηµοσκοπικά στοιχεία δείχνουν ότι το Κίνηµα Αλλαγής απέχει από το στοίχηµα εξασφάλισης διψήφιου ποσοστού στις εκλογές. Οι πολίτες µας παρακολουθούν, ενδιαφέρονται, συµµετέχουν και θα εκφραστούν την κρίσιµη ώρα. Θα τρίβουν τα µάτια τους πολλοί µε το αποτέλεσµα των εκλογών. Το Επικρατείας είναι στα χέρια της κυρίας Γεννηµατά.

Τι προφίλ, πιστεύετε, πρέπει να έχει ο επικεφαλής;

Να σηµατοδοτεί… Σηµασία έχει το πολιτικό µήνυµα που θα δώσει η ίδια η Φώφη Γεννηµατά. Την κατάλληλη ώρα που αυτή θα επιλέξει. Η συζήτηση σήµερα δεν έχει κανένα νόηµα.

Βλέπετε εκλογές τον Οκτώβρη ή νωρίτερα;

Εµείς είµαστε έτοιµοι για όλα τα ενδεχόµενα. Είµαστε το µόνο κόµµα που ανακοίνωσε ψηφοδέλτια. Βέβαια όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο… Η παράταση της θητείας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ µόνο ζηµιά προκαλεί στον τόπο.

Προβλέπετε αυτοδυναµία της Ν∆; Και αν όχι, τότε «επανάληψη» της κυβερνητικής συνεργασίας Ν∆-ΠΑΣΟΚ στο όνοµα της πολιτικής σταθερότητας;

Ο τόπος έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση που δίνει πολιτική σταθερότητα, και όχι από επίπλαστες αυτοδυναµίες µέσω του εκλογικού bonus. Ούτε βέβαια από παλινόρθωση της ∆εξιάς. Ούτε από τον επικίνδυνο διχασµό στον οποίο οδηγούν ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆. Εµείς ζητούµε ισχυρή εντολή από τους πολίτες για να προσφέρουµε στον τόπο και στον λαό, εγγυώµενοι την έξοδο από την κρίση και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Μόνο τότε έχει σηµασία και αξία η συµµετοχή µας σε κυβέρνηση. Οποιος περιµένει να γίνουµε συµπλήρωµα για την καρέκλα, είτε της Ν∆ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, θα απογοητευθεί. ∆εδοµένοι δεν είµαστε για κανέναν.

Εκλογές µε απλή αναλογική -που προτείνει ο κ. Μαλέλης- σηµαίνει συνεργασία στη συνέχεια µε τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάτι άλλο;

Μα τι νόηµα έχει η συζήτηση για το «µετά», πριν εκφραστούν οι πολίτες; Αποπροσανατολίζει από τον κεντρικό στόχο µας. ∆ηλαδή τη θετική ψήφο στο προοδευτικό πρόγραµµα και στους ανανεωµένους συνδυασµούς του Κινήµατος Αλλαγής. Τα υπόλοιπα όταν µιλήσει ο λαός. Και όποιο κόµµα λογαριάζει αλαζονικά «χωρίς τον ξενοδόχο», θα απογοητευθεί οικτρά.

∆εν ψηφίζετε τη Συµφωνία των Πρεσπών. Θα κυρωθεί ωστόσο από την απόλυτη πλειοψηφία;

∆εν την ψηφίζουµε γιατί είναι µια κακή συµφωνία, γιατί δηµιουργεί έδαφος για νέους «αλυτρωτισµούς» στο µέλλον. Ας σταθµίσουν όλοι τις ευθύνες τους. Εµείς λειτουργούµε µε µοναδικό κριτήριο τη δηµιουργία σταθερών όρων ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, σε βάθος χρόνου.

Στρατηγικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ είναι η Ν∆ και ο ΣΥΡΙΖΑ µαζί;

Η συντήρηση, η Ν∆, είναι ο ιδεολογικός µας αντίπαλος. Γιατί εµείς εκφράζουµε τη δηµοκρατική προοδευτική παράταξη στη χώρα. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του λαϊκισµού που τον διέπει και της συντηρητικής πολιτικής που εφαρµόζει, θα ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο. Η προοδευτική πολιτική έχει αξίες και προτάγµατα που δεν έχουν σχέση µε αυτόν τον χώρο. Είναι ώρα το δίληµµα «πρόοδος-συντήρηση» να αποκτήσει το πραγµατικό του περιεχόµενο.

Ψήφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι σηµαίνει;

Σηµαίνει παράταση των συντηρητικών πολιτικών. Με κίνδυνο δηµιουργίας νέων αδιεξόδων για τη χώρα. Οι σοσιαλδηµοκράτες στη Γερµανία συγκυβερνούν µε τις συντηρητικές δυνάµεις, στην Πορτογαλία µε την Αριστερά.

Ποιο µοντέλο -εκτιµάτε- αναδεικνύει ενισχυµένες τις δυνάµεις των σοσιαλδηµοκρατών;

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να ξαναγίνουµε οι σοσιαλδηµοκράτες πρωταγωνιστές. Η επιλογή του Φρανς Τίµερµανς είναι καλή αρχή! Τέλος στους συµβιβασµούς µε τις πολιτικές της λιτότητας, και στην ανοχή σε πολιτικές που υπονοµεύουν την κοινωνική συνοχή. Αυτό όµως δεν σηµαίνει συµµαχίες µε αυτούς -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- που στα λόγια έχουν «προοδευτικό προσωπείο» αλλά στην πράξη ταυτίζονται µε τις συντηρητικές πολιτικές.

Προστατευόµενος µάρτυρας κατέληξε σε κατηγορούµενο στην υπόθεση της Novartis. Τι δείχνει;

Ότι η µεθόδευση της κυβέρνησης µε τους γνωστούς «θύλακες» στη ∆ικαιοσύνη καταρρέει µε πάταγο. Η κατάσταση παραπέµπει όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, αλλά σε παρακράτος. Ωρα να έρθουν όλα στο φως. Να βγουν απ’ όλους οι κουκούλες. Από όσους στην κυβέρνηση ή στη ∆ικαιοσύνη πρωταγωνιστούν ή συµπράττουν σε επικίνδυνες για τη δηµοκρατία και την ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης καταστάσεις.

Θα επιβεβαιωθεί ο Κ. Σηµίτης που προέβλεψε νέο δανεισµό της χώρας από τον ESM; Νέα µέτρα δηλαδή;

Ο κ. Σηµίτης µίλησε για µια «συζήτηση» που δυστυχώς έχει αρχίσει στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσµα των επικίνδυνων αδιεξόδων στα οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική! Όµως δεν πρέπει η χώρα µας να αντιµετωπίσει νέα αδιέξοδα. Λύση υπάρχει. Με πολιτική αλλαγή και αλλαγή πολιτικής. Με ισχυρό Κίνηµα Αλλαγής. Με ολοκληρωµένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, µε τοµές για την ανάκτηση της αξιοπιστίας µας, µε ριζική αλλαγή των όρων της συµφωνίας µε τους εταίρους, ιδιαίτερα για τους στόχους των πλεονασµάτων. Έτσι ώστε να πορευτούµε µε ασφάλεια και σταθερότητα για το µέλλον. Χωρίς µνηµόνια και µέτρα.

Και εσείς το Σχέδιο Ελλάδα µε νέο δανεισµό θέλετε να το εφαρµόσετε;

Προσέξτε τη συγκεκριµένη πρόταση νόµου που έχουµε πρόσφατα καταθέσει. Με διατάξεις αναθέρµανσης της οικονοµίας και αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης. Που θα εφαρµοστούν όχι µε δανεικά, αλλά µέσα από τις νέες δυνατότητες που θα δηµιουργήσουν η αύξηση του ΑΕΠ και η µείωση των υπερπλεονασµάτων. Αυτή η πρόταση νόµου που υλοποιεί το Σχέδιο Ελλάδα είναι η βάση για την οποιαδήποτε κυβερνητική προγραµµατική συνεργασία µας

συνέντευξηΧρήστος Πρωτόπαπας