Πολιτική|07.01.2019 10:52

Επιβεβαίωση της πλειοψηφίας απαιτεί η ΝΔ από την κυβέρνηση

Σπύρος Μουρελάτος

Ετοιµη για παν... εκλογικό ενδεχόµενο εµφανίζεται η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας καθόσον κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο φόντο της κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε µε τη φράση «Φώτιση και Καµµένος είναι δύο έννοιες οι οποίες δεν πηγαίνουν µαζί» να υπογραµµίσει την απαξιωτική αντιµετώπιση που επιφυλάσσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στις... γνωστές ρητορικές εξάρσεις του δεύτερου τη τάξει κυβερνητικού εταίρου.

Πέρα και πάνω από τις απειλές του υπουργού Αµυνας, την απάντηση του πρωθυπουργού και την όποια ενδοσυνεννόηση υπάρχει µεταξύ τους η προσέγγιση της Πειραιώς έναντι πιθανής αποσκίρτησης... µέρους των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισµό είναι αταλάντευτη: η κυβέρνηση οφείλει να προκηρύξει εκλογές, καθώς η «γαλάζια» ηγεσία εκτιµά πως ένα µείζονος σηµασίας εθνικό ζήτηµα πρέπει να αποτελέσει κεφάλαιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Επ’ αυτού, «γαλάζιες» πηγές υπενθυµίζουν πως η εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης τον Σεπτέµβριο του 2015 δόθηκε επί τη βάσει της πολιτικής σύµπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί κυβέρνησης µειοψηφίας, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη παρατηρούν πως καµιά κυβέρνηση δεν έχει προαναγγείλει ότι προσβλέπει σε καθεστώς ανοχής την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές επισηµαίνουν πως και µόνον η συγκεκριµένη δήλωση συνιστά ξεκάθαρη παραδοχή απώλειας της δεδηλωµένης και της πολιτικής νοµιµοποίησης της κυβέρνησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο πρωθυπουργός οφείλει να αναζητήσει µέσω ψήφου εµπιστοσύνης την πλειοψηφία που διατείνεται ότι έχει. Μολονότι από το Μοσχάτο επιµένουν πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση αναφορικά µε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η Ν∆ θα ενεργοποιήσει το συγκεκριµένο όπλο σε περίπτωση που η κυβέρνηση εµφανιστεί απρόθυµη να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει το 151.

Στον απόηχο, δε, της ανάρτησης του εκπροσώπου Τύπου του Ποταµιού, ∆ηµήτρη Τσιόδρα, πως «κυβέρνηση µειοψηφίας δεν µπορεί να υπάρξει», στη ΝΔ παρακολουθούν µε προσοχή τις διαθέσεις των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη, αλλά και το κατά πόσον εντέλει θα συσχετίσουν την ψήφο τους στη Συµφωνία των Πρεσπών µε την επιβίωση της κυβέρνησης.

Με δικαστές

Εν τω µεταξύ, η σηµερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε την Ενωση ∆ικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί την πρώτη από µία σειρά κλιµακούµενων, πολιτικών και µη, πρωτοβουλιών της Πειραιώς µετά τα νέα δεδοµένα, όπως τα διαµόρφωσαν οι καταγγελίες τού µέχρι πρότινος προστατευόµενου µάρτυρα και νυν κατηγορούµενου, Νίκου Μανιαδάκη, περί άσκησης πιέσεων των εισαγγελικών Αρχών για να ενοχοποιήσει συγκεκριµένα πολιτικά πρόσωπα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ΝΔ δεν αποκλείεται να προκαλέσει κοινοβουλευτική συζήτηση για αυτό που αποκαλούν στην Πειραιώς ακόµη µία καραµπινάτη υπόθεση ποδηγέτησης της ∆ικαιοσύνης. Μεθαύριο Τετάρτη αναµένεται βαρύνουσας σηµασίας συνολική παρέµβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της πανηγυρικής συνεδρίασης της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος, η οποία σηµατοδοτεί κατ’ ουσίαν για την Πειραιώς την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Νέα Δημοκρατία