Πολιτική|07.01.2019 11:07

Κεντροαριστερό µέτωπο στην Κεντρική Μακεδονία

Εύρης Τσουμής

Στην τελική ευθεία έχουν µπει οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενός κοινού προοδευτικού κεντροαριστερού µετώπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, µε στόχο την κάθοδο στις εκλογές του Μαΐου µε έναν κοινό υποψήφιο.

Οι ζυµώσεις που ξεκίνησαν από το καλοκαίρι, µε πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη, µεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, του παλιού ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, κατέληξαν σε τρία πρόσωπα, τα οποία θα µπορούσαν να τεθούν επικεφαλής της κίνησης στις εκλογές. Από αυτά τις επόµενες µέρες θα προκύψει το πρόσωπο το οποίο θα είναι και ο κοινός υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου στην Κεντρική Μακεδονία κόντρα στον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά, όπως όλα δείχνουν, και στον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, Χρήστο Παπαστεργίου, γραµµατέα της νοµαρχιακής κίνησης στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει αποκλείσει συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ΠΑΣΟΚ Τα τρία πρόσωπα που έχουν επιλεγεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, είναι δύο στελέχη του χώρου από την περιοχή µε µακρά κοινοβουλευτική θητεία και µια έµπειρη αυτοδιοικητική από τον χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόµενες µέρες. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί τελικά µάλιστα θα ανακοινώσει το ίδιο την κάθοδό του στις περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής της κίνησης µε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει.

Η κίνηση που συντονίζει ο κ. Μπόλαρης προχώρησε και κατάφερε να συσπειρώσει γύρω της µια σειρά στελεχών από τον πολιτικό, αυτοδιοικητικό, συνδικαλιστικό χώρο και την κοινωνία.

Οι συζητήσεις που πραγµατοποιήθηκαν σε όλους τους νοµούς της Κεντρικής Μακεδονίας κατέληξαν στη συγκρότηση µιας εννεαµελούς επιτροπής, η οποία µέσα από έναν κατάλογο περίπου δέκα προσώπων κατέληξε στους τρεις που θεωρείται πως µπορούν να σηκώσουν το βάρος της επερχόµενης εκλογικής µάχης αλλά και να συσπειρώσουν γύρω τους µια σειρά στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και... όχι µόνο. Από την επιτροπή και τον κ. Μπόλαρη έχουν γίνει οι σχετικές κρούσεις στα πρόσωπα αυτά και όλοι περιµένουν τις απαντήσεις τους για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οπως είπε στο «Εθνος», ο κ. Μπόλαρης «η συζήτηση για την ώσµωση των δηµοκρατικών δυνάµεων έχει αποδοχή όχι µόνο στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, αλλά ακόµα και πέρα από αυτόν».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και τη ζύµωση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν δείξει και πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς στην Κεντρική Μακεδονία. Σύµφωνα µε όλες τις πληροφορίες, οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόµενες µέρες, γεγονός που αναµένεται να προκαλέσει αναταράξεις κυρίως στο ΚΙΝΑΛ, αφού πολλά από τα στελέχη που θα µετέχουν στο τελικό σχήµα θα προέρχονται από τον χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ.

ΚΙΝΑΛΜάρκος Μπόλαρης