Πολιτική|20.01.2021 14:27

Τσίπρας από τη Βουλή: Συναίνεση με όρους - Εθνική στρατηγική με «κόκκινες γραμμές»

Βούλα Κεχαγιά

Να ορίσει με σαφήνεια η κυβέρνηση τις «κόκκινες γραμμές» της στα εθνικά θέματα ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε δύο ξεκάθαρα μηνύματα στον πρωθυπουργό ενόψει και της επανεκκίνησης των διερευνητικών με την Τουρκία

  • Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει την κυβέρνηση όπου χρειαστεί υπό την προϋπόθεση ότι εκείνη θα αποδείξει πως χειρίζεται τα εθνικά θέματα και πρωτίστως τα ελληνοτουρκικά με εθνική σοβαρότητα και υπευθυνότητα και 
  • ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μία έντιμη συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Για το τελευταίο μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε απόλυτος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν «γκρίζες ζώνες» ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών», όπως επίσης και απέναντι «σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλωσόρισε τη Νέα Δημοκρατία στην στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και λοιδόρησε και διερωτήθηκε εάν εθνική γραμμή για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη είναι η γραμμή Δένδια ή η γραμμή Γεραπετρίτη. Σημειωτέον πως ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων ανατολικά της Κρήτης - πρόταση που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας - ενώ λίγους μήνες πριν ο υπουργός Επικρατείας μιλούσε για «εύκολους λεονταρισμούς».

Από την παρέμβασή του δεν έλειψε η κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα με αιχμή την στροφή της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, για το οποίο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν πως προκαλεί ζημιά για τον τόπο και για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών έγινε τώρα τόσο επωφελής για τα συμφέροντα της χώρας, ώστε να απαιτείτε από τη Βόρεια Μακεδονία την τήρησή της» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν δίστασε ενώ ήξερε ότι η στάση του ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον να υιοθετήσει, να εκμεταλλευτεί αν όχι και να προκαλέσει κλίμα εμφυλίου. Σχολίασε πάντως πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τολμάει εδώ και μήνες να κυρώσει τα μνημόνια με τη γειτονική χώρα στη Βουλή.

ΒουλήΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΝέα Δημοκρατία