Πολιτική|20.01.2021 22:22

Αβραμόπουλος: Τι αλλάζει για Ελλάδα και Τουρκία η προεδρία Μπάιντεν

Newsroom

Ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στο Open TV για τις αλλαγές που φέρνει η προεδρία του Τζο Μπάιντεν για την Ελλάδα αλλά και πώς αυτή επηρεάζει την πολιτική της Τουρκίας και την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Στις βασικές προτεραιότητες του νέου προέδρου είναι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε και η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου απειλείται η συνοχή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και δικαίως προσδοκά και αναμένει (πράγματα από τις ΗΠΑ). Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα πρέπει «να έχουμε πάλι την προσοχή μας γιατί αυτό που ορίζει την εξωτερική πολιτική είναι το στρατηγικό συμφέρον της κάθε χώρας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι γιατί κάθε φορά που αλλάζει ο πρόεδρος της Αμερικής ακούγονται πολλά και διάφορα».

Οσον αφορά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ο πρώην επίτροπος σημείωσε ότι «αυτές είναι πολύ σημαντικές και για εμάς. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος αλλά κρατάω και μικρό καλάθι, γνωρίζοντας διαχρονικά ποια είναι η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η αποχώρηση του Τραμπ είναι βέβαιο ότι στερεί από την Αγκυρα έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν αποκλείεται να αλλάξει η γενικότερη στάση των ΗΠΑ, με λιγότερη ανοχή και επιείκεια στην Αγκυρα σε συνδυασμό βέβαια με την αυστηροποίηση των θέσεων της ΕΕ».

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στην επόμενη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα προκύψει. «Είναι σίγουρο ότι η Τουρκία προσπαθεί να δείξει ότι επιλέγει τον δρόμο των διαπραγματεύσεων πριν από τη σύνοδο Κορυφής».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, σε διεθνές επίπεδο ο Τζο Μπάιντεν έρχεται να δώσει λύση και σε ανεπιθύμητους εμπορικούς πολέμους, που ανεξήγητα εκδηλώθηκαν την τελευταία πενταετία ακόμα και με συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς. «Πόλεμοι που ακόμα πλήττουν τη μεσαία τάξη των ΗΠΑ». Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται σε διε να αποκαταστήσει βασικές δημοκρατικές αξίες, την θεσμική τάξη καθώς και την ενότητα του Αμερικανικού λαού.

Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΤζο ΜπάιντενΗΠΑΤουρκίαδιερευνητικές συνομιλίεςορκωμοσία