Πολιτική|21.01.2021 13:39

Γεωργιάδης: Η εστίαση δεν βιάζεται να ανοίξει - Τι ζητεί ο κλάδος

Newsroom

Για το κρίσιμο ζήτημα της εστίασης και όσα συζητούνται για την επαναλειτουργία του κλάδου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας για την εστίαση - που συμπληρώνει 147 ημέρες σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας - στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το αίτημα των επικεφαλής του κλάδου της εστίασης προς την κυβέρνηση ήταν «μη βιαστείτε να ανοίξετε. […] Δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα κλείσουν ξανά. Η επίσημη άποψη από τους κλάδο αυτή ήταν», υπογράμμισε.

Πάντως, μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ζήτησε έξτρα ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στον κλάδο της εστίασης, μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα τρόφιμα και ρύθμιση ακόμη και κούρεμα χρεών

Στις 10 Φεβρουαρίου η πλευρά των εστιατόρων δεσμεύτηκε να καταθέσει βιώσιμη και ασφαλή πρόταση στην κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα για το άνοιγμα του κλάδου αλλά με ποιο τρόπο αυτά θα μπορούσαν να ανεβάσουν ρολά. «Αυτή τη στιγμή δεν το συζητάμε γιατί δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Η δική μας θέση είναι ότι αν δεν μπορεί να λειτουργήσει το 50% του εσωτερικού χώρου της συνολικής δυναμικότητας του καταστήματος δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει η εστίαση». Αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους τόνισε ότι είναι μια μη βιώσιμη λύση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η εστίαση να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Απορρίπτεται. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το σχέδιο. Η εστίαση όταν θα ανοίξει, αυτό θα γίνει και μέσα και έξω» είπε στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς και αναρωτήθηκε: «να ανοίξεις για να μαζέψεις χρέη;  Η οποιαδήποτε απέλπιδα προσπάθεια από ορισμένους να ανοίξουν έστω και έτσι δεν θα οδηγήσει πουθενά. Θα κλείσουν γιατί οικονομικοτεχνικά θα μπαίνουν μέσα. Και δεν έχει κανένα λόγο κάποιος να μπαίνει μέσα». Σε ό,τι αφορά τα θερμαντικά σώματα οι εστιάτορες εξήγησαν στον υπουργό Οικονομικών ότι αυτά δεν επαρκούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες. «Αν βρέξει τι θα κάνουμε, αν έχει αέρα τι θα γίνει;».

ΚορονοϊόςεστίασηΆδωνις ΓεωργιάδηςlockdownΓιώργος Καββαθάςκρούσματα