Πολιτική|26.01.2021 12:11

Νέα Δημοκρατία: Κόντρες στο εσωτερικό μετά το «όχι» Σαμαρά στη Χάγη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τριβές προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το «όχι» που είπε ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω της συνέντευξης του στην Καθημερινή της Κυριακής, στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη «έσφαξε» με το γάντι τον πρώην πρωθυπουργό, τη στιγμή που η ευρωβουλευτής Άννα Ασημακοπούλου (υποστηρίζει σθεναρά τις απόψεις Σαμαρά) τάχθηκε με το μέρος του. 

«Ο κ. Σαμαράς καταθέτει τις απόψεις του. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας», είπε αρχικά στο ΣΚΑΙ, η Ντόρα Μπακογιάννη για να υποστηρίξει με νόημα ότι έκανε ένα… διάλειμμα από αυτές κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. «Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας. Μάλιστα με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου τότε επεκτάθηκε στην ανατολική Μεσόγειο το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν. Θέλω να πω ότι όταν άσκησε την εξουσία, την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Άρα είναι σεβαστή η ανησυχία του σήμερα», είπε χαρακτηριστικά βάζοντας φωτιές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. 

Σίγουρα, όμως, ξεκαθάρισε ότι επειδή η Νέα Δημοκρατία έχει την τύχη να έχει αρκετούς πρώην πρωθυπουργούς διατηρούν «το αυτονόητο δικαίωμα να καταθέτουν τις απόψεις τους είτε αυτές είναι σύμφωνες είτε όχι με τις απόψεις της ηγεσίας».

Από την πλευρά της η Άννα Ασημακοπούλου, μιλώντας στο OPEN TV, ξεκαθάρισε ότι ο κ. Σαμαράς είναι συνεπής στους λόγους του. Να σημειωθεί ότι η ίδια θεωρείται εκ των στελεχών που υποστηρίζουν σθεναρά στο εσωτερικό της ΝΔ τον πρωθυπουργό- άλλωστε ανήρτησε άμεσα τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς σημείωνε πως η έναρξη όμως των «διερευνητικών» ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται. Την ίδια ώρα η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Προχωρά σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΟΗΕ, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα σε βάρος μας. Αμφισβητεί ότι τα νησιά μας έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα», τόνιζε και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι με πειρατές δεν κάνει διάλογο.

Άννα Μισέλ ΑσημακοπούλουΑντώνης ΣαμαράςΝτόρα ΜπακογιάννηΝέα Δημοκρατίαδιερευνητικές συνομιλίεςΔιεθνές Δικαστήριο της Χάγης