Πολιτική|28.01.2021 18:59

Ο επικεφαλής αντιπροσωπείας Ευρώπης στην Άγκυρα χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών

Μαρία Ζαχαράκη

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Άγκυρα, πρέσβης Nikolaus Meyer-Landrut χαιρετίζει σε συνέντευξή του στη Daily Sabah τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

«Διαφορετικά fora που πρέπει να ασχοληθούν με το ζήτημα (της ανατολικής Μεσογείου) έχουν αρχίσει να λειτουργούν ξανά» δήλωσε ο Meyer-Landrut, σημειώνοντας πως μετά από μία πενταετή διακοπή, η Τουρκία και η Ελλάδα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη, τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες μετά το 2016, τον 61ο γύρο, για να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή, εντέλει, οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν και θα επιλύσουν αυτού του είδους τα ζητήματα. Κατά δεύτερον, έχουν δει αυξημένη δέσμευση και από τις δύο πλευρές στις συνομιλίες του ΝΑΤΟ».

Περί του τόπου διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών στην Ελλάδα

Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «Μιλιέτ» με τίτλο «Ας είναι στη Θεσσαλονίκη οι 62ες διερευνητικές» αναφέρει πως ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δέον όπως διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, με το αιτιολογικό ότι «όπως η ελληνική πλευρά προτιμά την Κωνσταντινούπολη από την Άγκυρα ελέω Οικουμενικού Πατριαρχείου, έτσι και η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ζητήσει τη διεξαγωγή των συνομιλιών στη Θεσσαλονίκη, γενέτειρα του Κεμάλ Ατατούρκ». 

Ευρωπαϊκή Ένωσηδιερευνητικές επαφέςΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκία