Πολιτική|02.02.2021 14:03

Χρυσοχοΐδης: Οι πρυτάνεις εθίστηκαν στην απειλή της κακοποίησης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αιχμές για την στάση των πρυτάνεων αναφορικά με την ίδρυση ειδικού Σώματος της Αστυνομίας για την φύλαξη των ΑΕΙ άφησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στη Βουλή. Όπως είπε «εθίστηκαν στην απειλή της κακοποίησης», συμπληρώνοντας ότι «σήμερα το να λέμε ότι μπορεί να γίνει αλλιώς η φύλαξη υποτιμά τη νοημοσύνη».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον υπουργό, οι πρυτάνεις είναι ακαδημαϊκοί και δεν είναι δουλειά τους η αντιμετώπιση της βίας. «Έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας με πρώτα θύματα τους ίδιους. Είναι μία τρύπα στο κράτος δικαίου και η πολιτεία είναι δύο φορές υπεύθυνη αν καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα για το επίμαχο θέμα», προσέθεσε ο ίδιος και μάλιστα τόνισε ότι οι πολίτες πλέον αντιλαμβάνονται την ανάγκη φύλαξης των πανεπιστημίων. «Η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, τα κόμματα αντιδρούν στο νόμο και η πλειοψηφία των πολιτών, με περισσότερους από τους μίσους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης  συμφωνούν. Ο κόσμος ξέρει, ζει και αντιλαμβάνεται», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, όμως, ευχήθηκε σε μερικά χρόνια η Αστυνομία να μη χρειάζεται στα πανεπιστήμια, καθώς «από θέση αρχής κανένας δεν θέλει να βλέπει την Αστυνομία στα πανεπιστήμια, ούτε καν η ίδια Αστυνομία το θέλει. «Όπως όμως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι η ύστατη καταφυγή καθώς το σύστημα δεν λειτουργεί», τόνισε με νόημα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το νόμο για τις συναθροίσεις αφού τον υπερασπίστηκε, τόνισε ότι επι της ουσίας κανείς δεν εμποδίστηκε να διαδηλώσει, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν εκείνη την περίοδο. «Ο νόμος για τις συναθροίσεις θεωρήθηκε casus belli. Τι έγινε τελικώς; Εμποδίστηκε κάνεις να διαδηλώσει; Εμποδίστηκαν μόνο οι 50 - 100 να κλείνουν τους δρόμους. Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια ή έχουμε το θάρρος να λύσουμε επιτέλους το θέμα, γιατί το θέμα αυτό δεν αντέχεται άλλο και η δημοκρατική μας συνείδηση δεν αντέχει τον ευτελισμό», επισήμανε.

πανεπιστήμιαΕλληνική ΑστυνομίαπρυτάνειςΜιχάλης Χρυσοχοΐδης