Πολιτική|08.02.2021 22:35

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική θύελλα για το γεύμα Μητσοτάκη, τα πρόστιμα και την «οδηγία» στην ΕΡΤ

Βούλα Κεχαγιά

Πολιτική θύελλα προκαλεί το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ικαρία καθώς και οι...προεκτάσεις του που αναδεικνύονται με επιμονή από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γίνεται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προτίθεται να τραβήξει το ζήτημα στα άκρα, επιμένοντας στην πολιτική και όχι στην επικοινωνιακή διάσταση του θέματος που αφορά το πρωθυπουργικό γεύμα στην βεράντα Στεφανάδη μετά μάλιστα και την ανάδειξή του από μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το πρόστιμο 300 ευρώ σε γιαγιά - Είχε διαγραφεί απαντά η ΝΔ

Οι προθέσεις της Κουμουνδούρου έγιναν σαφείς από νωρίς το πρωί της Δευτέρας όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις για την στάση του σε σχέση με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων. 

Στο θέμα της τήρησης των περιορισμών και στο αν γίνονται διακρίσεις ως προς την επιβολή προστίμων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολίτες θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάτι που φάνηκε και από την παρέμβαση του προέδρου του στο facebook όπου υπερασπίστηκε μία 80χρονη κυρία που τής επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ στη Λαμία για άσκοπη μετακίνηση την ώρα που «ο περιοδεύων πρωθυπουργός γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, τη δημόσια υγεία, τα έκτακτα μέτρα, αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας ξεχωριστά». (Η ΝΔ σημείωσε ότι το πρόστιμο στην ηλικιωμένη έχει διαγράφει).

Για τον  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η τήρηση των μέτρων αντέχεται όσο σκληρά κι αν είναι αυτά αρκεί να είναι δίκαια και να ισχύουν για όλους. Για παράδειγμα το Σάββατο που ο πρωθυπουργός περιόδευσε στην Ικαρία παραβιάζοντας ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν σε πολίτες πρόστιμα ύψους 700.000 ευρώ, Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει αύριο στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητώντας να μάθει πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στην Ικαρία στη βάση της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων.

Στην επίκαιρη επερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Ενώ η χώρα βρίσκεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας, η ελληνική οικονομία καταρρέει και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες, αυστηρότερα μέτρα περιορισμών για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μμ έως τις 9 πμ και την εστίαση κλειστή εδώ και 4 ολόκληρους μήνες , στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ικαρία ο κ. Μητσοτάκης παραβρέθηκε στο γεύμα που οργάνωσε στο σπίτι του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Στεφανάδης με συμμετοχή δεκάδων στελεχών και φίλων της ΝΔ και της κυβέρνησης, σε μία κίνηση απίστευτης αλαζονείας, η οποία σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα προκαλούσε μείζονα κυβερνητική κρίση» . Παράγοντες της Κουμουνδούρου τονίζουν πως ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει εξηγήσεις κι αν πάλι αποφύγει να το πράξει τότε και πάλι θα κριθεί από την συγκεκριμένη του επιλογή. 

Ως το προς το θέμα της γραπτής οδηγίας που αναρτήθηκε σε πίνακα ανακοινώσεων στην ΕΡΤ με προτροπή να μην παίζουν πλάνα από το κορονογλέντι της Ικαρίας αλλά και συστάσεις στο θέμα Λιγνάδη να εμφανίζονται εικόνες χωρίς να φαίνονται άλλα πρόσωπα, η Κουμουνδούρου επιμένει ρωτώντας ποιος έδωσε τις σχετικές οδηγίες την ώρα που η δημόσια τηλεόραση υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Με ερώτησή του προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ Λιβάνιο, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης και Νατάσα Γκαρά ζητούνται εξηγήσεις για το “ποιος έδωσε εντολή λογοκρισίας και συγκάλυψης με δεδομένο ότι με τον Νόμο περί επιτελικού Κράτους, η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

«Πρόκειται για πρακτικές οι οποίες έρχονται και παραπέμπουν απευθείας στο παρελθόν και στην ΥΕΝΕΔ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας για γεύμα Μητσοτάκη στην Ικαρία: Είμαι εξουσία, κάνω ό,τι θέλω

ΙκαρίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΧριστόδουλος ΣτεφανάδηςΑλέξης Τσίπρας