Πολιτική|09.02.2021 14:31

Lockdown: Διχογνωμία στην κυβέρνηση, φοβάται για την οικονομία ο Γεωργιάδης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμοι να πάρει... δραστικά μέτρα για την μείωση των κρουσμάτων, ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μάλλον «εξεπλάγην» από την «βόμβα» που πυροδότησε ο Βασίλης Κικίλιας.

Και μάλιστα ήρθε λίγη ώρα αργότερα η επιβεβαίωση του Υπουργού Υγείας, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες εκεί θα «κλειδώσει» το νέο lockdown, το οποίο πάντως παραμένει άγνωστο εάν θα είναι ίδιο με τα (σκληρά) προηγούμενα όταν η Αττική βρισκόταν στο κόκκινο.

Διαβάστε ακόμη: Σταμπουλίδης: Κανονικά η λειτουργία delivery και take away σε ενδεχόμενο lockdown

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα κλείσουν τα καταστήματα και οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, ωστόσο ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι τι θα γίνει με τα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Υπουργός Ανάπτυξης που προφανώς ανησυχεί για τα οικονομικά δεδομένα (3 δισ. € κοστίζει κάθε μήνας που η χώρα βρίσκεται σε lockdown) υπογράμμισε ότι «αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες. O κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του, δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι...».

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι εφόσον «ο υπουργός της Υγείας που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ναι μεν η δημόσια Υγεία είναι πάνω απ’ όλα, εντούτοις και η οικονομία δεν βρίσκεται στα καλύτερά της. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, αναγνώρισε ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική καθώς εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και είναι πυκνοκατοικημένη, ενώ προσέθεσε πως εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε ότι το σημερινό lockdown σε σχέση με αυτό του περασμένου Μαρτίου είναι τα κλειστά σχολεία και το click away στην αγορά. «Δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι θα προτείνει σκληρό lockdown, καθώς τα κρούσματα δεν βαίνουν μειούμενα. «Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, θα χρειαστεί ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή», είπε.

Διαβάστε ακόμη: Κικίλιας: Εισήγησή μου είναι ένα καθολικό lockdown στην Αττική

ΚορονοϊόςμέτραlockdownΑττικήΆδωνις Γεωργιάδης