Πολιτική|08.01.2019 19:23

Πότε έρχεται στη Βουλή για ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών

Newsroom

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις που αυτή σηματοδοτεί. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί την κύρωση της Συμφωνίας από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου. Όπως γίνεται αντιληπτό, το πρώτο καθοριστικό στάδιο περνάει από τη Βουλή των Σκοπίων. 

Η διαδικασία στη Βουλή της πΓΔΜ

Η Βουλή της πΓΔΜ θα κληθεί να ψηφίσει τις τέσσερις τελικές τροπολογίες που αφορούν α) την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, β) το προοίμιο του Συντάγματος, γ) τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και δ) τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της γειτονικής χώρας η συζήτηση για την κάθε τροπολογία δύναται να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες.Για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 του βουλευτικού σώματος (80 βουλευτές), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη εξασφαλίσει από την πρώτη ψηφοφορία.

Εντωμεταξύ δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας. Επί των αιτημάτων αυτών των δύο αλβανικών κομμάτων, οι ψήφοι των οποίων στη Βουλή θεωρούνται κρίσιμες για την έγκριση της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και των αρχηγών των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων (Μπιλάλ Κασάμι, Ζιγιάντιν Σέλα).

 

ΒουλήΣυμφωνία των Πρεσπών