Πολιτική|11.02.2021 15:34

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θα ζήλευε τις πρακτικές σας ο Όργουελ

Βούλα Κεχαγιά

Τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηλίτευσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι ακόμη και ο Όργουελ αν είχε φανταστεί τις συνθήκες πανδημίας που βιώνουμε θα ζήλευε και θα έγραφε πέραν του 1984 και το 2021!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως για το δημόσιο πανεπιστήμιο κατήγγειλε τις κυβερνητικές πρακτικές λέγοντας ότι ο τόπος δεν έχει ξαναδεί ανάλογες από την μεταπολίτευση και μάλιστα ανέφερε ότι η κυβέρνηση πολιτεύεται με fake news και διαστρεβλώσεις όπως έκανε και ο Τραμπ!

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης για νομοσχέδιο Παιδείας: «Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία αλλά η Δημοκρατία»

«Εκμεταλλεύεστε μία πρωτοφανή κρίση για να επιβάλλετε ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης» ανέφερε στην πρωτολογία του επιμένοντας μεταξύ άλλων στο κείμενο με οδηγίες που αναρτήθηκε στην ΕΡΤ ώστε να εξαφανιστούν πλάνα από το γεύμα της Ικαρίας και φωτογραφίες Λιγνάδη μαζί με άλλους από τα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές. «Βάλατε τον κολλητό σας τον μέχρι πρότινος εκπρόσωπο Τύπου σας να διοικεί την ΕΡΤ, Αν το είχα κάνει εγώ θα μιλούσατε για σταλινισμό» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτώμενος εάν ο κ. Μητσοτάκης ζητήσει την παραίτηση Ζούλα.

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρότεινε δε να συμφωνήσουν τα κόμματα η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους που θα διορίζονται από την επιτροπή θεσμών της Βουλής και αυτό να εφαρμόζεται από όλους από εδώ και στο εξής. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό σχολιάζοντας με αφορμή τα γεγονότα της Ικαρίας πως δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη «αλλά μάς είπατε πόσο κουραστικό ήταν το ταξίδι σας» καθώς ο πρωθυπουργός πέταξε με Σινούκ για 45 λεπτά και αργότερα είχε συναντήσεις και μίλησε και με ηλικιωμένους ανθρώπους και κουράστηκε.

Συνεχίζοντας με ειρωνική διάθεση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε: «ενδεχομένως να ακυρώσατε το Σάββατο και παιχνίδι τέννις που είχατε να παίξετε ή μία εκδρομή στην Πάρνηθα για mountain bike, αλλά μία συγγνώμη δεν την είπατε…». Πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός ακούει και έχει κουραστεί από μία καραντίνα 9 μηνών αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει ούτε ντροπή ούτε τσίπα, αντιθέτως έσπασε τα μέτρα και πανηγύριζε με τσαμπούνες τους 6.000 νεκρούς. 

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως ο πρωθυπουργός απευθύνεται με διχαστικό λόγο στη Βουλή και μάλιστα καυτηρίασε την αναφορά Μητσοτάκη στη νεολαία Λαμπράκη λέγοντας πως «έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με αναφορά τους ιδεολογικούς  του αντιπάλους για να δημιουργήσει την αίσθηση πως αυτά που κάνει δεν έχουν σχέση με την ακραία πολιτική της alt right, ότι είναι δήθεν κεντρώος πολιτικός”. Ανέφερε ότι επί της ουσίας ο πρωθυπουργός ονομάζει αλήτες τους νέους ανθρώπους που κάνουν διαδηλώσεις στους δρόμους και έχουν το θράσος να ομιλούν και να ονειρεύονται για να προσθέσει: “το θράσος το έχετε εσείς να κάνετε αναφορά στη νεολαία Λαμπράκη και στους αγώνες της Αριστεράς και τις μεγάλες παρακαταθήκες».

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι εάν σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μπει η κατώτερη βάση ότι θα κοπούν τουλάχιστον 24.000 φοιτητές από την είσοδο στα ανώτατα εκπαίδευτικά ιδρύματα, σχολιάζοντας ότι το θέμα της κυβέρνησης είναι «ταξικό».

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν πρόκειται να βρεθεί εμβόλιο για το λαϊκισμό σας

Αλέξης ΤσίπραςπανεπιστήμιαΒουλή