Πολιτική|09.01.2019 07:47

Με το βλέμμα στο... Open η Πειραιώς

Σπύρος Μουρελάτος

Ετοιµη, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, να ενεργοποιήσει το δικό της πλέγµα πολιτικών πρωτοβουλιών αφ’ ης στιγµής αποσαφηνιστούν οι ρόλοι και οι ισορροπίες ανάµεσα στους κ. Τσίπρα και Καµµένο, µετά την αποψινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στο OPEN TV και τις διεργασίες στους ΑΝΕΛ, φέρεται η ηγεσία της Νέας Δηµοκρατίας όπως προκύπτει από τις αλλεπάλληλες κλειστές συσκέψεις των τελευταίων 24ώρων στην Πειραιώς.

Στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του Μεγάρου Μαξίµου να καταθέσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η χθεσινή απάντηση της εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Σπυράκη, ότι «η Ν∆ έχει όλα τα πολιτικά και θεσµικά όπλα στο τραπέζι και θα πράξει ό,τι πρέπει, όταν πρέπει», επιβεβαιώνει πως το Μοσχάτο αναζητά, πάντα σε συνάρτηση µε τις εξελίξεις στον κλυδωνιζόµενο κυβερνητικό συνασπισµό αλλά και την πορεία κύρωσης της Συµφωνίας στα Σκόπια, τον προσφορότερο χρόνο υλοποίησης του δικού του πολιτικού σχεδιασµού.

«Η Ν∆ έχει µέσω της πρότασης δυσπιστίας µια σφαίρα για το επόµενο εξάµηνο και θα την πυροδοτήσει σε χρόνο που αποφέρει το µέγιστο δυνατό πολιτικό αποτέλεσµα» επιµένει ανώτερη κοµµατική πηγή. «Γαλάζιοι» επιτελείς δεν εµφορούνται από την ίδια αισιοδοξία που εκπέµπει το Μέγαρο Μαξίµου σχετικά µε τη διαµόρφωση µιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας σε περίπτωση αποχώρησης του δεύτερου τη τάξει κυβερνητικού εταίρου.

Παρακολουθώντας διακριτικά τις παρασκηνιακές διεργασίες εντός και στις παρυφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και την προφανή αγωνία του Μεγάρου Μαξίµου να µην εκτραχυνθεί περαιτέρω η σχέση του µε τον Πάνο Καµµένο, οι ίδιες πηγές αντιλαµβάνονται ότι τα δεδοµένα διαφοροποιούνται ηµέρα µε την ηµέρα. Εξ ου και προκαλούν τον κ. Τσίπρα να αποκαλύψει ποιοι είναι οι πρόθυµοι να στηρίξουν την κυβέρνηση βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένονται τα µηνύµατα που θα αποστείλει κατά τη σηµερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μάλιστα η ΝΔ, στην προσπάθειά της να φέρει προ των ευθυνών τους όλους όσοι εµπλέκονται σε «διεργασίες πίσω από κλειστές πόρτες», όπως είπε η κ. Σπυράκη, καλεί τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει, επίσης, µε ποια κίνητρα προσελκύει τους εν λόγω βουλευτές. «Ετερόκλητη συµµαχία» Πάντως, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προϊδέαζαν πως ακόµη και αν το Μέγαρο Μαξίµου κατορθώσει να διαµορφώσει µια νέα πλειοψηφία, αυτή θα είναι σε κάθε περίπτωση θνησιγενής, καθώς θα πρόκειται, όπως λέγεται, για µια «ετερόκλητη και ευκαιριακή συµµαχία καρεκλολάγνων».

Την ίδια ώρα, µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένονται τα µηνύµατα που θα αποστείλει κατά τη σηµερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν∆ αναµένεται να υπογραµµίσει πως «η χώρα έχει ανάγκη άµεσα από εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει µια ισχυρή κυβέρνηση µε νωπή την εµπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ώστε να διασφαλισθούν η σταθερότητα, η ευηµερία και η ασφάλεια στον τόπο».

Αξιοσηµείωτη, επίσης, είναι η αναφορά προσώπων του στενού περιβάλλοντος του αρχηγού του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι «καθ’ οδόν προς την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών η Ν∆ θα αυξήσει στο έπακρο την πίεσή της κατά της κυβέρνησης και κατά όλων όσοι φαίνεται ότι προθυµοποιούνται να την υπερψηφίσουν».

Τέλος, η Ν∆ µέσω του αντιπροέδρου της Αδώνιδος Γεωργιάδη και του τοµεάρχη Αµυνας, Βασίλη Κικίλια, αναµένεται να µεταφέρει σήµερα στη Βουλή την πολεµική της σχετικά µε την τροπολογία των κ. Τσακαλώτου και Καµµένου αναφορικά µε την αναβάθµιση των µαχητικών αεροσκαφών F-16 και τα αντισταθµιστικά οφέλη, ύψους 230 εκατοµµυρίων ευρώ, που προκύπτουν κατά παρέκκλιση από όσα δήλωνε ο πρωθυπουργός το 2017.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςOpen TV