Πολιτική|23.02.2021 23:08

Εκπρόσωπος ΑΚΡ: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε δηλώσεις για τις διερευνητικές επαφές και τη φερόμενη «παρενόχληση» του Τσεσμέ προέβη την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, έπειτα από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις.

Αναφερόμενος στη φερόμενη «παρενόχληση» του πλοίου Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι «η ενέργειά τους ήταν αναμφισβήτητα προκλητική. Εμείς τους λέμε ότι πρέπει να τις αποφεύγουν. Αλλά οι δυνάμεις μας τελικά έδωσαν τη δέουσα απάντηση στο πλαίσιο των κανόνων. Το σημερινό σκηνικό δυστυχώς δεν είναι το κατάλληλο σκηνικό που θα δημιουργήσει μία θετική ατμόσφαιρα στις διερευνητικές επαφές. Και δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για αυτό, αλλά η ελληνική πολεμική αεροπορία. Από εμάς δόθηκε η δέουσα απάντηση».

Διαβάστε επίσης: Στο «μάτι» της Τουρκίας μπήκε η κοινή άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε ότι παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το υγιές έδαφος που έχει δημιουργηθεί στις διερευνητικές επαφές.

«Αλλά μόνο σε εμάς το λέτε, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις. Πρέπει να το λέτε και στην Ελλάδα. Άλλωστε εμείς στην Ελλάδα λέμε και αυτό: Είμαστε γείτονες, μέχρι σήμερα έχουμε ζήσει μαζί και θα ζούμε μαζί σε αυτή την περιοχή και στο μέλλον. Κι εμείς γνωρίζουμε κι εσείς γνωρίζετε ότι δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα οι συμμαχίες που δημιουργήσατε με άλλους για να στριμώξετε την Τουρκία», δήλωσε, ενώ στη συνέχεια προέβη και σε συστάσεις προς την Αθήνα, διαφορετικά δεν θα είναι η Άγκυρα υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης.

«Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε με την Τουρκική Δημοκρατία και να προχωρήσετε σε μία συμφωνία αμοιβαία επωφελή και για τους δύο (καζάν-καζάν). Για όλα τα ζητήματα. Αλλά αν αντί γι’ αυτό, συνεχίσετε να προβαίνετε σε προκλητικές δηλώσεις,  συνεχίσετε να κάνετε ένα σωρό δηλώσεις που βλάπτουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ, ή δηλώσεις που στοχεύουν τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δυστυχώς δεν θα είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι για την αποσταθεροποίηση αυτών των σχέσεων, τις οποίες -όπως αναφέραμε- επιθυμούμε να αποκτήσουν μία γερή βάση σε διπλωματικό επίπεδο», τόνισε.

Μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αλλάξει ρητορική, αν θέλει ειρήνη με την Τουρκία. «Γι’ αυτό το λόγο καλούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό, όλους τους πολιτικούς και ειδικά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να χρησιμοποιούν μια πιο σωστή και ξεκάθαρη  γλώσσα». Ο Ομέρ Τσελίκ δεν κατάφερε να κρύψει τη δυσαρέσκειά του και για την κοινή ελληνο-αμερικανική άσκηση στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι μία τέτοια άσκηση τόσο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

«Στη δυτική Θράκη θα πραγματοποιήσουν μία άσκηση μαζί με τις ΗΠΑ. Αυτή απέχει 20 χλμ. από την Τουρκία, από τα σύνορά μας, καθώς θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν ωφελούν επ’ ουδενί την Ελλάδα, δεν συμβάλλουν στην ειρήνη στην περιοχή, ούτε και στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ μας. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ στην ξηρά, στον αέρα και στη Γαλάζια Πατρίδα», τόνισε για άλλη μια φορά, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «αν οι Έλληνες θέλουν μία λύση με βάση το δίκαιο και μέσω διπλωματίας, εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι. Αλλά όσοι λένε στην Τουρκία να ακολουθήσει το δρόμο της διπλωματίας, να μην παραβλέπουν και τη στάση της Ελλάδας».

Η «ΤΔΒΚ» είναι κυρίαρχο κράτος

Ο Ομέρ Τσελίκ μίλησε παράλληλα και για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πλέον δυνατό να συζητείται το παλιό μοντέλο (της ομοσπονδίας). Ενώ για το ψευδοκράτος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «ένα αναγνωρισμένο και κυρίαρχο κράτος με σημαία, πρόεδρο και πρωθυπουργό». Μάλιστα επανέλαβε ότι η Τουρκία φροντίζει ώστε αυτό το «κυρίαρχο κράτος» να τυγχάνει του σεβασμού που του πρέπει.

Διαβάστε επίσης: Τα εγκώμια στον γαμπρό έριξαν τη λίρα – Δεν άρεσαν στις αγορές τα σχόλια Ερντογάν

ΤουρκίαΟμέρ ΤσελίκF-16Τσεσμέ